Locul din România care ascunde comori naturale şi un castel vechi de 4 secole
România este plină de locuri frumoase, mai mult sau mai puţin cunoscute. Dacă unele sunt promovate şi vizitate excesiv, altele sunt ştiute doar de localnici şi de o mână de turişti.
Zona Racoşului, din judeţul Braşov, de pildă, ascunde nenumărate comori naturale şi un castel vechi de 4 secole, dar nu are parte de mulţi oaspeţi. Autorităţile nu au găsit calea ca să îi atragă.
Printre dealurile din Racoș, găsim un vulcan stins, coloane înalte de bazalt apărute în urma erupţiilor şi un impresionant Lac de Smarald, ale cărui ape verzi strălucesc în soare. În ciuda acestor frumuseţi, nu există ghizi specializaţi, care să le ofere turiştilor informaţii.
Cătălin Cantor, custodele ariei protejate Racoş: "Aici pot găsi cel mai tânăr vulcan de tip bazaltic din S-E-ul Europei, Gruiu. Pot să vadă vulcanii pe interior, la Racoş, pot să se plimbe prin vulcanul stins."
Tot aici se înalta trufaş castelul Sükösd-Bethlen, construit în 1664. Jurnalistul britanic Charlie Otley, autorul celebrei serii de documentare ''Wild Carpathia'', a fost impresionat de monumentul istoric.
Charlie Otley: "Castelul din Racoş ar putea cădea în orice moment. Trebuie să protejăm aceste monumente, pentru că prin conservarea lor putem să încurajăm turiştii să meargă şi să le viziteze."
În realitate, castelul a devenit în ultimii ani loc de petrecere pentru oamenii străzii. Trist este ca zona întreagă nu este prietenoasă cu oaspeţii.
"Nu există nicio pensiune, în afară de magazine universale. Nici restaurante. Turiştii care vin, vin sau la neamuri sau vin numai în trecere. În rest, nu au unde să se cazeze", spune un localnic.
Complexul Geologic Racoș este declarat arie protejată încă din 2005. O asociaţie vrea să înfiinţeze aici un geoparc, aşa cum există în Țara Hațegului şi în Ţinutul Buzăului.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!