Cât de puţine hoteluri de 5 stele există în România. Bulgarii ne întrec şi la acest capitol

23-10-2019 21:06

România nu este căutată de turiștii care vor vacanțe de lux.

O dovedește și numărul mic al hotelurilor de 5 stele, doar 38 în toată țara. Bulgarii au cu 20 mai multe decât noi, majoritatea pe litoral. Specialiștii spun că suntem în urma Bulgariei, în privința cazărilor de lux, pentru că la noi, clienții hotelurilor scumpe vin cu afaceri și nu în vacanță, ca în țara vecină.

Un hotel cu multe stele, bine cotat pe site-urile de rezervări, este garanția unui plus de confort pentru turiștii străini veniți în București pentru câteva zile.

Tânăr din Los Angeles: „De obicei ne uităm la 4 și 5 stele ca să ne fie într-o locație bună, să aibă Wi-Fi bun, un mic dejun bun.”

Turistă: „La vârsta mea, un hotel de cinci stele e o idee bună. În alte țări, sunt hoteluri mai elegante decât aici, dar și aici e foarte frumos.”

Din vara trecută și până acum, în România au apărut două hoteluri de cinci stele, urcând totalul la 38. Vecinii bulgari au peste 20 în plus, deși țara este de două ori mai mică, arată site-urile de rezervări. Avantajul lor, pe care l-au și speculat, a fost litoralul mai extins, pe care au construit hoteluri scumpe în care să-i cazeze pe vesticii cu pretenții.

Dragoș Răducan, Federația Patronatelor din Turism: „Noi avem 60 de km construibili, bulgarii au 300 km și litoralul bulgăresc se adresează în special turiștilor străini: germani, nordici, francezi, englezi, care au altă putere de cumpărare și-și permit tarifele de acolo. Noi, neavând cerere, nu construim și ne învârtim într-un cerc vicios.”

Manager agenție de turism: „Avem turiști din Orientul Mijlociu, Asia, care doresc hoteluri impunătoare, de cinci stele. Când decid să vină, nu mai găsim locuri disponibile, pentru că e baza hotelieră foarte mică.”

Peste jumătate dintre hotelurile din România sunt de 3 stele, asta în vreme ce un sfert sunt de 4 stele, potrivit Institutului de Statistică. Iar cele de cinci stele sunt concentrate în marile orașe, în special în Capitală.

Bucureștiul este dominat de hoteluri de 4 și 5 stele, care înseamnă mai bine de jumătate din capacitatea totală de cazare. Capitala este vizitată de foarte mulți turiști străini, iar asta se vede și în timpul petrecut aici, în medie, sub 2 zile.

Și cum stăm prost la infrastructură, nici investițiile mari nu ajung la noi.

Manager agenție de turism: „Ca să fii atractiv pentru un lanț hotelier mare, trebuie să ai infrastructură rutieră bine pusă la punct

În prima jumătate a anului, cei 1,2 milioane de turiști străini au cheltuit în țara noastră în medie, câte 2.600 de lei, potrivit datelor statistice. Mai bine de jumătate dintre ei au venit în România pentru afaceri, conferințe, târguri sau cursuri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO