Cât costă asigurarea de călătorie. „Îți returnează o sumă de bani dacă intri în carantină și nu mai poți să pleci”
Vacanțele din timpul pandemiei au venit la pachet cu costuri suplimentare. Suntem nevoiți să apelăm mai mult la asigurările de călătorie.
Speriați de riscul mare de îmbolnăvire, cei mai mulți români au optat pentru polițele care permit recuperare banilor dacă se infectează înainte de concediu, ori își fac asigurări în cazul unei posibile îmbolnăviri la destinație.
Peste 413.000 de polițe de asigurare au fost vândute numai anul trecut de firmele de profil, iar valoarea lor a depășit 130 de milioane de lei, potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România. Cu 80% mai mult ca în 2020. Iar mai bine de jumătate dintre ele au fost pentru situaţia în care vacanţă poate fi anulată, fie în caz de îmbolnăvire fie din cauza restricţiilor.
Cătălin Boiceanu, director unei firme de asigurări: „Iar în luna decembrie 2021 am avut chiar o creștere de aproape 300% raportat la 2020. Nu s-au limitat doar la acoperirea cheltuielilor medicale, au fost interesați de acoperirea de storno. Îți acoperă în cazul îmbolnăvirii cu Covid și în cazul în care intri în carantină și nu mai poți să pleci în călătorie, îți returnează o anumită sumă de bani, în funcție de pachetul pe care l-ai ales.”
Cele mai costisitoare despăgubiri au fost cele în cazul românilor depistați pozitiv în timpul vacanței care au fost nevoiți să intre în izolare acolo.
Gheorghe Grid, membru în consiliul UNSICAR: „Carantina se face în locații definite pentru carantină și dispuse pentru autoritățile locale. Evident nu poți nici să negociezi condițiile de cazare de acolo. Se poate ajunge între 100 și 300 de euro pe ziua de cazare, deduce că la 15 zile putem să ajungem la undeva 1.500 până la 4.500 de euro.”
Cristian Pipias, reprezentantul unei agenții de turism: „Dacă ne uităm pe partea de poliță de asigurare de călătorie, de serviciile medicale strict în destinație, pentru o săptămână prețurile pornesc de la 50 de lei de persoană. Dacă dorim să asigurăm și partea de storno, o poliță complexă, care asigură și medical și storno, o persoană, pornește pentru un sejur de 7 nopți de 1.000 de euro de persoană, de la 167 de lei de persoană.”
Atenție însă, nu toate asigurările existente pe piață acoperă în totalitate cheltuielile unei eventuale îmbolnăviri și carantină acolo unde este cazul. Trebuie să fiți foarte atenți la clauzele contractului și la sumele maxime care pot fi decontate.
Cheltuielile cu urgențele medicale apărute în timpul unei vacanțe pot fi acoperite și cu ajutorul cardului european de sănătate, pe care îl poate obține gratuit orice român asigurat. Odată eliberat, cardul are o valabilitate de 2 ani, însă, atenție, poate fi folosit numai pe teritoriul țărilor membre ale Uniunii Europene. În 2020, de pildă, statul a decontat 29.000 de facturi, în valoare de peste 180 de milioane de lei, pentru urgenţele medicale apărute peste hotare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vacanta, turism, asigurare de calatorie,
Dată publicare:
21-01-2022 00:00