Castelul Roșu din Bacău. De unde provine numele și cum arată impresionantul conac din care au rămas doar povești

castelul roșu hemeiuș
Facebook

Castelul Roșu de la Hemeiuș, județul Bacău, este una dintre cele mai mari atracții din zonă. Se află în localitatea Lilieci, la aproximativ 11 kilometri de Bacău.

Castelul este situat în Parcul Dendrologic și datează din secolul al XIX-lea. Numele lui vine de la faptul că la construirea clădirii s-a folosit cărămidă roșie. În prezent, acesta este administrat de către Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și este considerat unul dintre cele mai impresionante castele din România, datorită arhitecturii sale remarcabile și istoriei bogate.

De asemenea, acest castel se numără în prezent printre cele mai frumoase obiective turisitce din Bacău, pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în zonă. 

Castelul Roșu din Bacău - istoric

Castelul Roșu din localitatea Lilieci se află la aproximativ 11 kilometri de orașul Bacău și este un monument impresionat.

Amplasat în Parcul Dendrologic, al doilea ca mărime din țară, acest castel are o poveste fascinantă care începe cu familia Cantacuzino-Pașcanu.

Citește și
Big Little Festival
Big Little Festival. Cel mai mare castel gonflabil din Europa, un orășel magic cu 20 căsuțe tematice, ateliere, ATV-uri
Seismografele au înregistrat un cutremur în Rusia, atunci când a explodat depozitul de rachete lovit cu drone de ucraineni, în regiunea Tver

Inițial, castelul a fost reședința marelui vornic Costache Cantacuzino-Pașcanu, însă construcția în sine a fost realizată de nepoata sa, prințesa Lucia de Sayn-Wittgenstein-Berleburg, care a moștenit domeniul Lilieci de la mama sa.

Prințesa Lucia a adus la castel arhitectul german Christian Adolf pentru a amenaja parcul și pentru a-l umple cu o varietate impresionantă de specii de plante exotice. Astfel, parcursul celor 13 ani de muncă a lui Adolf în parcul de la Lilieci a adus peste 1.300 de specii de arbori și arbuști într-un cadru de o frumusețe rară.

Castelul Roșu datează din secolul al XIX-lea și a fost construit între anii 1864-1866. A fost numit astfel datorită cărămizii roșii folosite în construcția sa.

Stilul arhitectural este un amestec interesant de gotic târziu englezesc, elemente din goticul venețian și influențe orientale. Clădirea are parter, etaj și parțial demisol și este înconjurată de un parc englezesc vast și impresionant.

De-a lungul timpului, castelul și parcul său au fost subiecte de interes pentru filmări și creații artistice.

Scene din celebrul film „Dumbrava Minunată” din 1980, inspirat de povestirea lui Mihail Sadoveanu, au fost filmate aici.

Castelul Roșu în prezent

Castelul Roșu este într-o stare de degradare avansată în prezent, cu toate că a fost un adevărat monument.

În 1955, atât conacul cât și parcul au devenit filiala Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), devenind Statiunea de cercetări silvice Hemeiuși, iar în incinta sa au fost aduse peste 60 de specii de plante.

Construcția, realizată din cărămidă, are parter, etaj și un demisol parțial. Elementele sale arhitecturale reflectă un amestec eclectic de stiluri din Europa Occidentală din secolul al XIX-lea, combinând elemente gotice, baroce și orientale.

În anul 1999, conacul a fost dezafectat și a intrat într-o stare avansată de degradare, cu structura de rezistență, în special turnul, fiind grav afectată.

De-a lungul timpului, castelul a suferit numeroase deteriorări, mai ales ca urmare a cutremurelor din 1977 și 1999.

Parcul Dendrologic Hemeiuș

Situat pe valea Bistriței, la aproximativ 10 kilometri de Bacău, Parcul Dendrologic Hemeiuș este o destinație superbă pentru iubitorii de natură.

Fondat în 1880, acest parc ocupă o suprafață de 49 de hectare și este un important centru de conservare a speciilor vegetale.

Parcul are o istorie îndelungată, inițial făcând parte din domeniul familiei Costache Pașcanu și Grigore Cantacuzino. Începând cu anul 1864, pe acest teren a fost construit Conacul Roșu, iar apoi, în 1880, s-a început amenajarea parcului cu ajutorul specialistului german Cristian Adolf.

De-a lungul timpului, Parcul Dendrologic Hemeiuș a cunoscut diverse etape de dezvoltare și schimbare de proprietate.

În prezent, Conacul Roșu se află într-o stare avansată de degradare. Cu toate acestea, Parcul Dendrologic Hemeiuș continuă să atragă vizitatori și cercetători.

Ce să vizitezi în Hemeiuș

Casa memorială „Grigore Tăbăcaru”

Construită în mijlocul secolului al XIX-lea, casa muzeu din Hemeiuș-Bacău este un spațiu arhitectural în care școala locală a funcționat timp de peste un secol.

Fiul preotului și învățătorului Alexandru Tabacaru, Grigore Tabacaru s-a născut în această clădire, care a fost inclusă pe lista Monumentelor Istorice din România.

Grigore Tabacaru a conturat, prin contribuțiile sale de natură științifică și educativă, importanța memorială a unei astfel de instituții. Familia Tabacaru a înființat o societate culturală în Fântânele-Hemeiuș (1905).

Societatea era dotată cu o bibliotecă, scopul fiind acela de a „învăța viața satului” prin intermediul lecturii de către săteni a „cărților corespunzătoare nevoilor practice, precum și cărți literare”.

Biserica „Sfinții Constantin şi Elena”

Biserica „Sfinții Constantin şi Elena” este un obiectiv turistic impresionant pentru credincioși. Pictura interioară, realizată în anul 1923 de către pictorul George Sterian, emană o frumusețe deosebită.

Construită din cărămidă, cu bolți arcuite și vitralii înalte, Biserica a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai frumoase construcții religioase din oraș.

Obiective turistice din Bacău

Iată câteva locuri fascinante pe care să le vizitezi dacă ajungi în Bacău:

Salina Târgu Ocna

Situată pe Valea Trotușului, la doar 15 kilometri distanță de orașul Onești, Salina Târgu Ocna a devenit un punct de atracție major în ultimii ani. Dotată cu facilități moderne de agrement, terenuri sportive și un centru de recuperare și relaxare, salina este accesibilă prin intermediul unui autobuz care coboară la aproximativ 200 de metri sub pământ.

Palatul Știrbei din Dărmanești

Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de către prințul Gheorghe Știrbei și Elisabeta Băleanu, Palatul din Dărmănești este un monument istoric cu o arhitectură impresionantă.

Recent achiziționat și planificat să fie transformat într-un hotel boutique, palatul a fost folosit de-a lungul timpului pentru diverse scopuri, inclusiv ca sanatoriu și tabără pentru copii.

Lacul Poiana Uzului

Valea Uzului găzduiește unul dintre cele mai pitorești locuri turistice din Bacău - Lacul Poiana Uzului. Construit ca o sursă de apă și electricitate pentru comunitate, lacul de acumulare este acum o atracție impresionantă inclusă în Rezervația Naturală Nemira.

Casa Memorială George Bacovia

Locuința în care poetul George Bacovia a locuit timp de 22 de ani este acum o casă memorială deschisă publicului. Aici, vizitatorii pot admira obiecte personale ale poetului și pot explora manuscrisele sale celebre.

Mânăstirea Cașin

Construită în 1655 pe ruinele unei vechi așezări monahale, Mânăstirea Cașin impresionează prin arhitectura sa spectaculoasă și poveștile care o înconjoară. O legendă locală spune că în timpul reabilitării mânăstirii, doi stareți au încercat să-și atribuie meritele ctitorului original, Voievodul Gheorghe Ștefan.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Ion Țiriac vrea să cumpere un castel din România. Este o bijuterie arhitecturală și istorică
Ion Țiriac vrea să cumpere un castel din România. Este o bijuterie arhitecturală și istorică

Miliardarul Ion Țiriac vrea să cumpere castelul de la Căpâlnaș, un monument istoric de clasa A scos la vânzare de mai mulți ani cu o sumă neverosimil de mică pentru bijuteria arhitecturală și istorică a Aradului.

 

Big Little Festival. Cel mai mare castel gonflabil din Europa, un orășel magic cu 20 căsuțe tematice, ateliere, ATV-uri
Big Little Festival. Cel mai mare castel gonflabil din Europa, un orășel magic cu 20 căsuțe tematice, ateliere, ATV-uri

Big Little Festival este singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii și va avea prima ediție între 21-23 iunie, la Râșnov.

Ce spune ministrul Justiției despre primarul din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța
Ce spune ministrul Justiției despre primarul din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța

Ministrul liberal al Justiției, Alina Gorghiu, consideră că este ”foarte posibil” ca DNA să ancheteze situația primarului PNL din Sinaia care și-ar fi cumpărat un castel în Franța. Gorghiu recunoaște că acest caz afectează imaginea partidului.

Descoperire spectaculoasă. Un castel de 600 de ani a fost găsit sub pământ | FOTO
Descoperire spectaculoasă. Un castel de 600 de ani a fost găsit sub pământ | FOTO

Arheologii știau de ani de zile că un hotel din Vannes, Franța, a fost construit pe locul unui castel medieval. Mansiunea din secolul al XVIII-lea transformată în hotel și-a luat numele după castel: Château de l'Hermine.

 

Nou scandal în Italia: Un membru al Guvernului ar deține un tablou furat dintr-un castel (Foto)
Nou scandal în Italia: Un membru al Guvernului ar deține un tablou furat dintr-un castel (Foto)

Guvernul italian este implicat într-un nou scandal, după ce un secretar de stat din Ministerul Culturii este acuzat că deține un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat dintr-un castel în urmă cu mai bine de un deceniu.

 

Recomandări
Codul galben de ploi torențiale a fost extins de meteorologi. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Codul galben de ploi torențiale a fost extins de meteorologi. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a extins, joi dimineață, avertizarea Cod galben de ploi torenţiale, valabilă în mai multe judeţe.

Pagere ucigașe: Produse în Europa de firme-fantomă ale Israelului. Ce mesaj primeau teroriștii Hezbollah înainte de explozie
Pagere ucigașe: Produse în Europa de firme-fantomă ale Israelului. Ce mesaj primeau teroriștii Hezbollah înainte de explozie

Pagerele a căror explozie concomitentă a ucis 12 membri Hezbollah și a rănit alte aproape 2.800 de persoane au fost produse în Europa de cel puțin trei firme-fantomă deschise de spioni sub acoperire ai Israelului.

Orașul în care primăria a pornit stropitorile în timp ce ploile torențiale inundau localitatea. ”Cred că avem o problemă”
Orașul în care primăria a pornit stropitorile în timp ce ploile torențiale inundau localitatea. ”Cred că avem o problemă”

Autoritățile din Huși au pornit serile trecute sistemul de stropit spațiile verzi din oraș în plin cod roșu de precipitații, pe o ploaie torențială. Asta în condițiile în care localitatea s-a aflat pe lista celor afectate de inundații.