Carnati, vin fiert si multe dulciuri. Cu ce se delecteaza turistii la cele mai populare targuri de Craciun din Europa
Abur de vin fiert plutind peste aroma migdalelor caramelizate, un iz de scortisoara si un miros puternic de mere coapte.
Asa miroase Craciunul, la targurile de sarbatori, din Europa. Am fost turisti, la asemenea targuri din Germania, Austria, si Franta, unde milioane de vizitatori vin anual, ca sa traiasca, magia sarbatorilor.
Prima oprire: Munchen. In tot oras sunt peste 20 de targuri, insa cel mai vestit este cel din Marienplatz, chiar in fata primariei noi. In fiecare an in luna decembrie ajung aici peste doua milioane de vizitatori iar gazdele ii intampina cu drag dar si cu vin fiert cu scortisoara.
Cum bautura nu merge la nesfarsit pe stomacul gol, oaspetii asteapta cuminti la coada la carnatii care sfaraie pe gratar.
Comerciant: Cei mici ii numim Nuremberg, ca numele orasului din Bavaria. Sunt facuti din carne de porc. Nu exista diferenta intre cei mici si cei mari, doar dimensiunea. Cei rosii sunt putin picanti. Ii servim cu rondele de ceapa, pt turistii rusi, romani si italieni.
Daca va plac dulciurile atunci ati picat intr-o capcana. Este raiul cozonacilor si al prajiturilor traditionale. Nou ne-au facut cu ochiul alunele si migdale caramelizate. O suta de grame- 5 euro.
Comercianta: Aceasta este stollen, este o paine care se face de Craciun si au voie sa o faca doar bucatarii din Munchen. Are nuci de macademie, migdale.
Cu un usor regret plecam din capitala Bavariei catre Austria. La Salzburg in Cristkindlmarkt atmosfera este de basm.
Odata ce luminitele s-au aprins, locul devine magic. Langa Domul din oras si Palatul Rezidenz in fiecare seara la 18:30, fanfa canta colinde o jumatate de ora.
Daca Finlanda este tara lui Mos Craciun, cel mai probabil Austria este tara sarbatorilor de iarna. La targul de carciun din salzburg am gasit printre cele mai frumoase decoratiuni. Multe dintre ele sunt facute din lemn si sunt lucrate manual.
Patine vechi, pe post de ornament, globuri de sticla, jucarii din lemn, ingerasi, sunt podoabele de brad care te fac sa te simti ca un copil in magazinul cu jucarii.
Dealtfel, acest targ este dedicat mestesugarilor din zona, care au Taraba asezata in acelasi loc in fiecare an, pentru ca turistii sa se intoarca la ei Craciunul urmator. Preturile sunt insa la fel de condimentate ca vinul. Cele mai mici decoratiuni costa 3 euro insa in realitate puteti sa dati cateva zeci.
Haider Salyburg, organizator targ: Avem multi producatori care fac decoratiunile manual. Spre deosebire de alte targuri nu avem foarte multe tarabe pt mancare si bautura, doar zece la suta.
Intre cei peste un milion de vizitatori, cateva mii sunt romani.
Floriana Ivan, clienta: Sunt scumpe, 12 euro ceva de decorat. Este foarte frumos, dar e renumit ca este exclusivist si scump. Este foarte frumos, e mereu frumos sa fiu aici. Sa mananc si o clatita. Luminile, muzica, atmosfera, energia asta de pace. Sunt oameni din toate colturile lumii.
Tot aici te lupti cu tentatia de a rezista covrigilor .
Lasam in urma minunatul Salzburg ca sa descoperim si alte locuri de poveste, de aceasta data in Franta, la Chamonix.
Aici am intalnit-o pe Claudia, o romanca din Alba Iulia care iarna intampina turistii.
Claudia: Toata lumea se pregateste, concerte pe strada, eu fac parte din corul Chamonixului. Suntem in paradisul muntelui.
Targul este mult mai mic, dar foarte prietenos.
Sursa: Pro TV
Etichete: strainatate, viena, munchen, targ de craciun, vin fiert,
Dată publicare:
23-12-2016 19:32