Călătorie în adâncul pământului. Salina Cacica, o ”minune” turistică în inima Bucovinei
Vă invităm acum să descoperiți o minune din inima Bucovinei: Salina Cacica, de unde încă se extrage sare, dar care poate fi vizitată.
Călătoria în adâncul pământului este una de neuitat, pentru că peste tot în galerii veți găsi dovezi ale trecerii minerilor pe acolo.
Două capele, un lac sărat și o sală de dans apar pe lista atracțiilor din subteran, unde vă puteți plimbă în tihnă, în timp ce respirați aer sănătos.
Comuna Cacica se află la nici 20 de kilometri depărtare de Gura Humorului. Iar salina de acolo o veți găsi cu ușurință. Călătoria în adâncul pământului începe cu o coborâre abruptă. Sunteți nevoiți să luați la pas aproximativ 200 de trepte vechi de brad, însă pe traseu veți descoperi galerii spectaculoase, pentru care merită efortul depus.
Chiar dacă salina este în continuare exploatată, o parte din mină poate fi vizitată. Iar turiștii nu au întârziat să apară.
Corneliu Zub, directorul Salinei Cacica: "După o promovare timidă, mă rog, la nivelul putințelor noastre, s-a dezvoltat turismul și am ajuns chiar la un vârf de circa 100.000 de persoane care au vizitat mina."
Oaspeții își pot trage sufletul lângă Lacul Sărat - amenajat de mineri, dar și în Sala de Dans - unde cândva erau organizate baluri. Tot în salină vă puteți reculege la cele două capele - una ortodoxă, cealaltă româno-catolică.
Cum clădirile de lângă mină au fost lăsate de izbeliște, profesorii și studenții de la Universitatea din Suceava au pus la cale un proiect de conservare a acestor construcții - adevărate comori peste care trecerea timpului și-a pus amprenta.
Carmen ChaSovschi, profesor Universitatea din Suceava: ”Noi ne-am gândit că această zonă, Cacica, să fie o zonă pilot pentru ce ar însemna proiecte de regenerare rurală în Bucovina.”
Dacă vreți să rămâneți peste noapte în zonă vă puteți caza la hoteluri ori pensiuni ridicate cu fonduri europene sau în căsuțe tradiționale restaurate, vechi de peste un secol.
Georgiana Păstrăv, proprietara resortului: ”Oaspeții sunt dornici de a se caza în zona Cacica, ei vin, se cazează, se bucură de natură, de bucățele tradiționale, dar ne și întreabă ce pot face în zonă. Prima opțiune este salina.”
Maria Gorcea, reprezentant hotel: ”Turiștii pot petrece timpul la piscina interioară cu apă dulce, iar pe timpul verii avem deschisă piscina cu apă sărată."
Porțile salinei sunt deschise pentru turiști în fiecare zi, de la ora 9.00 la 15:00.