Valea Moldovitei, locul de basm care ii fascineaza pe turisti. Cat costa o "intoarcere in timp" cu Mocanita

Ultima actualizare: 04-05-2015 10:36

Periplul nostru prin Romania de basm continua cu Mocanita. Aceasta bunicuta cu aburi traverseaza Bucovina cea mandra si plina de povesti.

Aici, gospodinele cu mainile obosite de atata truda isi intampina oaspetii cu placinte fierbinti si costita afumata in lemn de fag. Ca intr-un vis, mesele se intind nesfarsite.

La 34 kilometri de Suceava, ascunsa intre dealuri, se intinde Valea Moldovitei. In urma cu sute de ani, negostorii porniti la drum catre marile orase primeau gazduire in casele satenilor. Cautau o masa calda, un pat si o vorba buna.

Traditia s-a pastrat. Din bucatariile pensiunilor se revarsa inspre vaile albe un miros innebunitor de mancare.

"Au un gust special, un gust aparte. Se afuma cu lemn de fag. E un kaizer din zona Bucovinei", povesteste o gospodina.

Oricine e binevent. La intrare, gazdele isi intampina oaspetii cu poale-n brau si cozonac rumenit. Apoi incepe festinul.

Pentru divertisment, Nea Ion le este ghid celor care vor sa se plimbe cu Mocanita. Biletul costa 25 de lei: "E fantastic, foarte interesant. Ne intorcem in timp si ne bucuram de privelistea frumoasa a Bucovinei", spune Nea Ion.

O alta curiozitate a locului este atelierul celui mai batran dintre mesterii populari. Badea Costan poate ciopli pe loc un polonic sau poate face o pereche de opinci traditionale in doar cateva minute.

Badea Costan: "Ce are omul nevoie, vine la mine. Pregatesc material de cu iarna, cand e lemnul inghetat, e mai sanatos. Il pun in pod si din celalat lucrez"

De Craciun insa si-a tras sufletul, ca doar e sarbatoare mare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO