Borsec, „Perla României” de altă dată, este în curs de reabilitare. Și-a reprimit statutul de stațiune balneo-climaterică
Considerată în urmă cu un secol „Perla României”, cu numeroase distincții primite la Viena, Berlin și Paris, stațiunea Borsec este acum o destinație a contrastelor.
Aproape jumătate dintre vilele, cândva impozante, sunt acum ruine. Şi chiar dacă autoritățile au încercat supra-impozitarea, puțini proprietari au investit şi au transformat clădirile în spații de cazare cochete. Recent, Borsec și-a reprimit statutul de stațiune balneo-climaterică printr-o hotărâre de Guvern. Iar asta ar putea încuraja investitorii.
Din „Regina Apelor minerale", așa cum a fost denumit Borsecul de Franz Josif, împăratul Austriei nu a mai rămas mare lucru. În inima stațiunii, tabloul este dezolant. Nici urmă de turiști și nu este de mirare. Clădirile stau să cadă, iar acolo unde proprietarii au încercat să le repare, șantierul pare abandonat. Din cele 140 de vile cu o arhitectură impresionantă, în care erau primiți necontenit oaspeți în trecut, nu au mai rămas în picioare nici jumătate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Farkas Alpar: „În spatele meu se află pavilioanele centrale care au fost construite în 1952 și au funcționat timp de 55 de ani. La parter a funcționat un bazin cu apă minerală carbogazoasă, la primul etaj erau cabinetele medicale. Deocamdată nu știm soarta. Avem 50-60 de vile care sunt în stare deplorabilă.”
De-a lungul timpului, mai mulți oameni de afaceri au cumpărat clădiri și teren în Borsec, cu intenția de a dezvolta zona, însă puțini și-au dus la îndeplinire planul. Un israelian a răzbit totuși și, printre nenumăratele ruine, a ridicat de la zero o pensiune.
Armând Schor: „Locul este fantastic, e un loc unde dorești să trăiești, să respiri, să ai o casă. așa s-a născut ideea acestei căsuțe. În inimă avem și noi Borsecul care a fost o dată. Noi nu putem să l apreciem la justa lor valoare.”
Shay Yanovscy, turist: „Cei care ajung la Borsec înțeleg, este uimitor. Am venit în urmă cu două săptămâni, natura , totul este uimitor de frumos. România în general este o țară uimitoare.”
Autorităților, în schimb, le-a luat 12 ani să ridice un centru de tratament, cu spa modern. Speră să atragă 1000 de turiști vara și alte câteva sute iarna, însă nu este clar cum o să facă asta în condițiile în care, în afară de plimbări, și cele trei pârtii de schi deschise când este zăpadă, este greu să găsești ceva de făcut în Borsec.
Mik Jozsef, primar Borsec: „Construcțiile au început în anul 2011, din păcate în anul 2012 deja sau și sistat din lipsa fondurilor fiindcă nu au mai fost finanțate de următorii guverne. În 2017 am luat credit și cu ajutorul consiliului județean și din bugetul local a durat foarte mult pentru că am avut foarte multe dificultăți pe parcursul realizării.”
Tamra Proca, director centru: „Beneficiem de o arhitectură foarte deosebită. Biujteria coroanei, baia sacrală, un acoperiș fantastic pe structură de lemn, unde cei care doresc să aibă câteva momente de izolare, se pot retrage pentru meditație, baie de aburi , saună sau pur și simplu odihnă.”
Centrul are aproape 3.000 de metri pătrați și a costat 9 milioane de euro, bani de la Mininistrul Dezvoltării, Ministerul Turismului, dar și din bugetul local.