"Bijuteria" arhitecturala din Transilvania, vizitata anul trecut de un numar record de turisti. Se afla in patrimoniul UNESCO
Cetatea din Calnic, o comoara transilvaneana, inclusa acum in patrimoniul UNESCO, fascineaza turistii care ajung acolo.
Totul a fost posibil dupa ce o asociatie din Cluj a concesionat cetatea si a reusit sa ii redea stralucirea de odinioara. Banii investiti provin din fonduri proprii si de la Banca Mondiala.
La 14 kilometri de Sebes, ascunsa intre dealurile joase, gasim Cetatea din Calnic. De cum pasesti prin tunelul racoros de la intrare, te minunezi de frumusetea edificiului, fosta resedinta a nobililului Kelling.
Initial a fost ridicat un turn, inconjurat de ziduri inalte.
Codruta Davidas, custode cetate: "Turnul donjon era locuinta nobilului, mai tarziu in 1430 ultimii descendenti ai nobilului se muta in alt sat la Vingard si vand cetatea satenilor, o transforma in cetate de aparare, inalta turnul donjon cu inca doua nivele, il transforma in turn de aparare."
Cetatea are o frumusete aparte, cu ferestre inguste, ziduri groase, metereze inalte si incaperi joase ridicate in secolul al 13-lea.
In trecut, era inconjurata de un sant cu apa, iar sistemul de aparare era foarte bine pus la punct.
Codruta Davidas, custode cetate: "Ne aflam in turnul de poarta care se mai numeste si turnul clopotnita unde se mai gasesc patru clopote mari, care se trag duminica si in zi de sarbatoare."
Fortareata impresionanta a fost readusa la viata dupa ce, in 1995, o asociatie din Cluj Napoca a concesionat-o pentru o perioada de 49 de ani.
Acad. Marius Porumb, presedintele Asociatiei Ars Transsilvaniae: "Cand am venit, in primul an, stiti cam cati vizitatori am avut? Intre 50 si 100 de vizitatori pe an, iar anul trecut am facut un record, am avut 11.000 de vizitatori."
Localnic "A reusit sa o introduca in fondul UNESCO, pot spune ca vin turisti sistematic, Germania, Austria, Italia. Raman surprinsi de ce gasesc aici."
In spatiile din cetate sunt organizate expozitii de arta, simpozioane si conferinte.
"Bijuteria" arhitecturala, care reprezinta o pagina de istorie, poate fi vizitata, iar pretul unui bilet este de 5 lei pentru adulti si 3 lei pentru elevi, studenti si pensionari.