Autoritățile din Barcelona planifică interzicerea închirierii apartamentelor în regim hotelier
După mai multe proteste ale localnicilor, autoritățile din Barcelona vor să interzică închirierea apartamentelor în regim hotelier.
10 mii de case ar ieși din circuitul turistic. Însă, nu toată lumea este de acord cu planul, care ar rezolva criza de locuințe cu care se confruntă orașul.
Aproape 26 de milioane de oameni au vizitat orașul catalan, doar anul trecut. Mulți dintre ei au stat în apartamente închiriate. Doar că, mai nou, primăria are în plan să interzică închirierea locuințelor în regim hotelier.
Laia Bonet, viceprimar: „În Barcelona, avem 10.000 de locuințe care, atunci când au fost construite, au fost gândite pentru uz rezidențial, pentru ca o familie să locuiască în ele, iar astăzi răspund nevoilor și cererii vizitatorilor orașului”.
În ultimul deceniu, prețurile apartamentelor din Barcelona au crescut, în medie, cu 38%.
Și chiriile s-au mărit cu 68 de procente, conform autorităților locale.
Așa că localnicii au protestat - uneori violent - față de numărul tot mai mare de turiști, care au provocat această tendință.
Esther Roset, rezidentă afectată de apartamentele turistice din blocul său: „În ultimii ani a fost un dezastru de când au închiriat apartamentele turiștilor fără să întrebe vecinii și fără ca administratorul (proprietății) să ne spună nimic. Apoi (turiștii) s-au mutat și, pe măsură ce a trecut timpul, situația s-a înrăutățit, am văzut de toate".
Pe de altă parte, cei care închiriază apartamente în regim hotelier promit că vor contesta planul, pe motiv că turiștii nu vor mai avea unde să stea. În 2023, aproape 2,5 milioane de vizitatori au închiriat locuințe în zonă.
Marian Muro, CEO Apartur: „Dacă aceste 10.000 de apartamente sunt eliminate, orașul va avea o mare problemă cu cazarea, în special pentru a găzdui anumite tipuri de evenimente care necesită multe camere libere”.
De pildă, acest bărbat deține o companie care administrează 52 de apartamente în apropierea plajei din Barcelona.
Bonaventura Durall, reprezentant Durlet Apartments: „Cred că este o măsură populistă, pentru că am spus deja că nu va rezolva problema locuințelor, pe care o tot invocă. În al doilea rând, este nedreaptă, deoarece există oameni care au făcut o investiție, au creat locuri de muncă, au plătit taxe și și-au făcut niște planuri de viitor, iar acum rămân fără ele”.
Cei care critică măsura spun că se va crea o piață neagră a închirierilor pe termen scurt. Se pare că nici cererea de locuințe pentru perioade mai lungi nu va fi acoperită, în condițiile în care - potrivit unor studii - Barcelona ar avea nevoie de 60 de mii de apartamente.