Afacerile înfloritoare dezvoltate în Băile Tușnad. Prețurile la cazare și mâncare

Ultimul update: Miercuri 18 Iulie 2018 19:45
Data publicarii: Miercuri 18 Iulie 2018 19:03
Categorie: Travel

Vestită pentru apele sale minerale şi termale, cu proprietăţi curative, România nu prea are grijă de ele. Multe izvoare şi staţiuni zac în ruină. Dar sunt şi unele pe care oamenii harnici le-au transformat în afaceri înfloritoare.

În Băile Tuşnad, din judeţul Harghita, localnicii, investitorii în turism şi autorităţile au făcut minuni. Tradiţia culinară secuiască, peisajul sălbatic şi apele minerale sunt exploatate prin programe care îi fac pe turişti să zăbovească şi 10 zile în staţiune fără să se plictisească.

"O să strângem fructe de pădure, o să strângem ciuperci, o să vedem câteva obiective interesante”, aşa începe "safari tour", o plimbare de o zi prin Ţinutul Vulcanilor - zona cuprinsă între lacul Sfânta Ana şi Băile Tuşnad. Primele explorate sunt izvoarele naturale de apă minerală şi termală.

Pădurile din jurul Tușnadului sunt pline acum de zmeură, afine, ciuperci dar şi de urşi, care apar adesea în calea turiştilor.

Tibor Betze, ghid turistic: "Sunt unii care vin special pentru natura neatinsă de om. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu oameni care au ocolit Valea Prahovei pentru că acolo este aglomeraţie."

Turul Safari se încheie cu un picnic lângă izvorul de apă minerală. Excursia costă 70 de lei de persoană şi se organizează de fiecare dată când se strâng cel puţin 15 doritori.

"Chiar m-am simţit ca acasă. Ca pe vremea copilăriei când, după o zi de joacă, stăteam seara la foc de tabără, făceam o slănină, mâncăm o brânză, amintiri”, a spus un turist.

Câteva asociaţii turistice din zonă au creat împreună peste 50 de programe pentru vizitatori. Fie că vânează şopârle, pescuiesc pe Olt sau fac colaci secuieşti, nu au timp să se plictisească. Cea mai nouă provocare pentru ei este "Moonlight party", o petrecere nocturnă într-o fostă cariera de piatră, unde cina se găteşte pe rocă vulcanică.

Wolfgang Gasner, ghid turistic: "Costă 120 de lei de persoană care include mâncarea, consumul de băuturi alcoolice nelimitat şi transportul la locaţie, ghidul de la ora 7 până la ora 12. Dacă lumea se simte bine, stăm şi până la zori."

Primăria a investit şi ea într-un centru wellness care captează apele cu proprietăţi curative. 80 de lei costă un abonament de o zi.

"Nu mă mai dor oasele şi mă simt foarte bine. Și abia e prima zi."

"Problemele cele mai dificile sunt cu afecţiunile de natură reumatismală, de coloană."

În zonă, meniurile sunt cu specific secuiesc. Hanul de la intrarea în staţiune are o ofertă numai bună pentru pofticioşi - au la dispoziţie o oră şi jumătate să mănânce tot ce vor, atât cât pot, şi plătesc 28 de lei.

Pe lângă cele câteva hoteluri mari, în staţiune au apărut nenumărate pensiuni cochete, risipite în pădure sau înşiruite pe malul Oltului. Cazarea cu mic dejun porneşte de la 120 de lei pe noapte la pensiunile de trei stele şi poate ajunge la 250 de lei, în cazul hotelurilor de 4 stele.

Răspunsul unui turist din Mamaia la întrebarea: Ce părere ai despre cei care fură din camera de hotel?
Răspunsul unui turist din Mamaia la întrebarea: Ce părere ai despre cei care fură din camera de hotel?
VIDEO PROTVPLUS.RO
ravasitul oilor
Sărbătoare în Slănic Moldova. Bunătăți de la producători locali și hore, de Răvășitul oilor
O veche tradiție a sașilor, reînviată într-un sat din Brașov. Turiștii au mâncat bunătățile gazdelor
Turism de aventură în România. Unde sunt cele mai bune afaceri
Turiștii profită de vremea caldă de la munte: „O minunăţie să vezi cum şerpuieşte apa”
Festivalul Castanelor, în oraşul în care majoritatea castanilor s-au uscat
Soldaţi din Primul Război Mondial, în Sibiu. "Mă recomandă mustăcioara"
Vreme la munte
Weekend cu temperaturi de vară, în stațiunile montane. „A fost ceva wow”
Supa de pește și găluștele cu prune fac furori la Paris. Cât costă un burger cu varză călită
Turismul balnear, în preferințele românilor. Cât costă o săptămână de tratamente
Milioane de euro, investite pentru a aduce turişti în Deltă. Ce culoare trebuie să aibă pensiunile
Guvernul vrea să scadă TVA-ul în turism. Managerii vin însă cu un avertisment
Cum să mergi în două city break-uri de toamnă la preț de unul