Afacerile înfloritoare dezvoltate în Băile Tușnad. Prețurile la cazare și mâncare
Vestită pentru apele sale minerale şi termale, cu proprietăţi curative, România nu prea are grijă de ele. Multe izvoare şi staţiuni zac în ruină. Dar sunt şi unele pe care oamenii harnici le-au transformat în afaceri înfloritoare.
În Băile Tuşnad, din judeţul Harghita, localnicii, investitorii în turism şi autorităţile au făcut minuni. Tradiţia culinară secuiască, peisajul sălbatic şi apele minerale sunt exploatate prin programe care îi fac pe turişti să zăbovească şi 10 zile în staţiune fără să se plictisească.
"O să strângem fructe de pădure, o să strângem ciuperci, o să vedem câteva obiective interesante”, aşa începe "safari tour", o plimbare de o zi prin Ţinutul Vulcanilor - zona cuprinsă între lacul Sfânta Ana şi Băile Tuşnad. Primele explorate sunt izvoarele naturale de apă minerală şi termală.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Pădurile din jurul Tușnadului sunt pline acum de zmeură, afine, ciuperci dar şi de urşi, care apar adesea în calea turiştilor.
Tibor Betze, ghid turistic: "Sunt unii care vin special pentru natura neatinsă de om. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu oameni care au ocolit Valea Prahovei pentru că acolo este aglomeraţie."
Turul Safari se încheie cu un picnic lângă izvorul de apă minerală. Excursia costă 70 de lei de persoană şi se organizează de fiecare dată când se strâng cel puţin 15 doritori.
"Chiar m-am simţit ca acasă. Ca pe vremea copilăriei când, după o zi de joacă, stăteam seara la foc de tabără, făceam o slănină, mâncăm o brânză, amintiri”, a spus un turist.
Câteva asociaţii turistice din zonă au creat împreună peste 50 de programe pentru vizitatori. Fie că vânează şopârle, pescuiesc pe Olt sau fac colaci secuieşti, nu au timp să se plictisească. Cea mai nouă provocare pentru ei este "Moonlight party", o petrecere nocturnă într-o fostă cariera de piatră, unde cina se găteşte pe rocă vulcanică.
Wolfgang Gasner, ghid turistic: "Costă 120 de lei de persoană care include mâncarea, consumul de băuturi alcoolice nelimitat şi transportul la locaţie, ghidul de la ora 7 până la ora 12. Dacă lumea se simte bine, stăm şi până la zori."
Primăria a investit şi ea într-un centru wellness care captează apele cu proprietăţi curative. 80 de lei costă un abonament de o zi.
"Nu mă mai dor oasele şi mă simt foarte bine. Și abia e prima zi."
"Problemele cele mai dificile sunt cu afecţiunile de natură reumatismală, de coloană."
În zonă, meniurile sunt cu specific secuiesc. Hanul de la intrarea în staţiune are o ofertă numai bună pentru pofticioşi - au la dispoziţie o oră şi jumătate să mănânce tot ce vor, atât cât pot, şi plătesc 28 de lei.
Pe lângă cele câteva hoteluri mari, în staţiune au apărut nenumărate pensiuni cochete, risipite în pădure sau înşiruite pe malul Oltului. Cazarea cu mic dejun porneşte de la 120 de lei pe noapte la pensiunile de trei stele şi poate ajunge la 250 de lei, în cazul hotelurilor de 4 stele.