Adevarat festin in Delta Dunarii. Ce bunatati ii asteapta pe cei care ii trec pragul
Vara isi cere drepturile si nu e pamantean care sa nu viseze cu ochii larg deschisi o vacanta in tihna
Si de ce nu ar fi in Delta Dunarii, unde pe langa spectacolul naturii, puteti savura in tihna si bunatatile gastronomice.
Storceacul din rechin si morun, pestele la protap pregatit intr-un cuptor traditional cu lemne, sau scrumbiile marinate si afumate va vor lasa gura apa.
Pornim din inima Deltei Dunarii, de la mila 23 in cautarea bucatariei traditionale. Familia Buhaev a ridicat in curte un cuptor traditional lipovenesc, cu ajutorul asociatiei lui Ivan Patzaichin. Aici este gatit crapul salbatic, asezonat cu rosii din gradina si condimente, denumit local si peste la protap.
"Incingem mai intai bine cuptorul si apoi il lasam, ca d-aia ii spune protap. Toata lumea se gandeste la ceva care se invarte. Nu, la flacara ne referim."
Pe o alta plita, sunt sfaraie rapusi de dogoare doi carasi. Carnea lor dulce merge cu un strop de lamaie sau mai bine cu un mujdei vartos.
Trei mese pe zi costa 80 de lei de persoana insa nu va temeti ca portiile sunt mici! Lipovenii au o vorba - pune totul pe masa si lasa omul sa manance cat poate.
Lucica Buhaev: "Am avut un grup de turisti care au intrat sa viziteze, ca au vazut de la Dunare ca era ceva mai aparte, si se uitau si au zis: aici la dvs parca este la Ion Creanga”.
In cautarea altor bunatati, ajungem la Crisan, pe malul unui canal. Tanti Valica ne arata adevaratul bors de peste dupa o reteta locala ucraineana. Legume proaspete bolborosesc intr-un ceaun. Ucrainenii spun ca secretul unui foc perfect sta in folosirea lemnelor uscate de pe malul Dunarii, si a cusbei, denumirea traditionala a trepiedului pe care se agata oala in care se pregateste deliciul culinar.
Reporter: “- Ce peste puneti?”
Tanti Valica: “-Crap, somn, salau (mesteca in castron)”
Reporter: “- De ce din mai multe specii?”
Tanti Valica “- Ca sa iasa mai bun. Asa scrie la reteta. Nu… Daca iese mai mult peste si tot felul de peste iese o ciorba sau orice.. iese bun."
In aceasta parte a Deltei, ciorba se acreste cu otet.
Reporter: "- Pofta buna!”
Mesean: “- Doamne Ajuta!”
Mesean: “- Bine ati venit! Hai noroc!"
Femeie: "E foarte buna! Pestele e fiert foarte bine, legumele la fel."
La Sfantu Gheorghe un maestru bucatar gateste cot la cot cu ajutoarele lui, hahonii - adica rusii inradacinati in Delta Dunarii. Ciorba locala de peste o prepara din sturion sau rechin. Cand vine insa vorba de scrumbie lucrurile se complica.
Sorin Petcu, chef manager: "- In mai scrumbia la gratar, scrumbia marinata, scrumbia sarata o lasam pentru toamna si iarna.”
Reporter: “- Cu ce bauturi le asortam?”
Sorin Petcu, chef manager: “- Vara cu vinul alb, iarna cu un vin bun de curte, rosu, cu ceapa cu paine calda si cu doua trei zile libere ca altfel nu se poate."
Cine se plimba prin localitate... simte inevitabil mirosul scrumbiei afumate, lasata la uscat, in aer de mare amestecat cu miresmele Dunarii. Localnicii folosesc rumegus din lemn de stejar si fag, dar nu dezvaluie pana la capat secretul. In schimb, ne arata cu mult umor negru ca pestele afumat este asezat chiar langa navodul in care a fost prins.
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, mancare, delta dunarii, lipoveni, bunatati,
Dată publicare:
02-05-2017 17:48