10 orașe cer ajutorul UE pentru a lupta împotriva extinderii serviciului Airbnb
Zece orașe europene cer mai mult ajutor din partea UE în lupta împotriva Airbnb și a altor site-uri care oferă astfel de servicii. Motivul? Localnicii își părăsesc locuințele, iar „fețele” cartierelor se schimbă din cauza turiștilor.
Într-o scrisoare comună, Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Cracovia, München, Paris, Valencia și Viena au declarat că subiectul "creșterii explozive" a platformelor mondiale de închiriere a locuințelor pe termen scurt trebuie să se afle pe agenda următoarei întâlniri a comisarilor europeni, scrie The Guardian.
În aprilie, avocatul Curții Europene de Justiție a constatat că, potrivit legislației UE, Airbnb ar trebui să fie considerat mai degrabă un furnizor de informații decât un agent imobiliar tradițional.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Reprezentanții celor 10 orașe cred că acele case ar trebui folosite în primul rând pentru a locui", se arată în scrisoare, citează publicația online The Guardian.
"Multe dintre aceste orașe au un număr mult prea mic de locuințe, iar în cazul în care casele pot fi închiriate pentru turiști, ele dispar de pe piața imobiliară tradițională ".
În aceeași scrisoare se mai menționează că autoritățile locale trebuie să fie în măsură să contracareze efectele neplăcute ale boom-ului acestor practici, cum ar fi creșterea chiriilor pentru localnici și scăderea ofertelor de locuințe.
Airbnb are în prezent peste 18.000 de locuințe de închiriat în Amsterdam și Barcelona, 22.000 în Berlin și aproape 60.000 în Paris. Datele au indicat în 2018 că mai mult de jumătate erau apartamente sau case și că, chiar și în orașe în care existau reglementări clare impuse de autoritățile locale, până la 30% din locuințe erau disponibile pentru a fi închiriate timp de trei sau mai multe luni pe an, potrivit sursei citate.
Mulți încearcă acum să acționeze: în Paris, proprietarii pot primi amendă dacă nu se înregistrează la primărie înainte de închiria locuințele, în timp ce, în 2018, Barcelona a suspendat toate noile autorizații de închiriere a locuințelor pe termen scurt.
"Reprezentații orașelor nu sunt împotriva acestui tip de închiriere", se arată în scrisoare. "Turismul oferă venituri și locuri de muncă, însă este nevoie de reguli mult mai clare".
Airbnb a salutat în aprilie intervenția Curții Europene de Justiție.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!