Paşapoartele temporare eliberate în 3 zile se mai dau doar cu adeverinţă de la medic

Ultima actualizare: 19-06-2019 19:55

Cu gândul la destinaţiile de vacanţă, nu uitaţi să vă pregătiţi din timp documentele de călătorie. Acum nu mai este la îndemâna oricui să obţină paşaport temporar, care se eliberă în cel mult trei zile.

În lipsa unor documente care să certifice o urgenţă reală, cel mai repede puteţi să obţineţi un paşaport în două săptămâni. În timp ce unii au aflat în fata ghişeului că riscă să piardă din această cauză vacanţa, alţii au întâmpinat obstacolele clasice din fiecare an: cozile şi sistemele electronice defecte.

La Braşov oamenii s-au aşezat la coadă cu noaptea în cap ca să prindă un bon de ordine. O defecţiune a sistemului electronic i-a adus în pragul disperării.

La Iaşi, aglomeratia a fost de două ori mai mare. Mulţi vin din Republica Moldova ca să îşi facă paşapoarte.

Condiţiile pentru a obţine un paşaport temporar

 

În Bucureşti, ajunşi în fata ghişeului, alţii au aflat că riscă să piardă vacanţa fiindcă nu mai au suficient timp să obţină paşaportul. Cu toţii sperau să obţină un paşaport temporar în 3 zile, valabil un an. Fără o urgenţă reală, nu mai este posibil. Fie că aleg un paşaport temporar, fie unul simplu electronic, valabil 10 ani, nu îl pot primi în mai puţin de 10 zile lucrătoare.

Comisar şef Florentina Neamţu, şef serviciu paşapoarte Bucureşti: „Dacă aceştia solicită eliberarea paşaportului simplu temporar mai devreme trebuie să justifice cu documente prin care să rezulte că au o urgenţă medicală, profesională sau au o problemă familială.”

Pe copiii sub 14 ani, părinţii îi pot scuti de corvoadă de a mai sta la rând ca să îşi facă paşaport. Dacă părinţii aleg un paşaport temporar, îi pot lăsa pe cei mici acasă. Trebuie să vină aici cu cerificatul de naştere şi câteva poze.

Încă din prima zi de viaţă, ca să părăsească ţara, copiii au nevoie de paşaport. Până la 12 ani, documentul trebuie să fie reînnoit la 3 ani, iar apoi la cinci ani. Ca să fiţi siguri că scăpaţi şi de coadă de la eliberarea documentului, puteţi să cereţi că paşaportul să vă fie trimis prin poştă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO