Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Lebede viu colorate și un câmp plin de licurici, la festivalul Lights On
De vineri, Timișoara a devenit capitala europeană a luminii. Acolo a început festivalul Lights On, care va dura 10 zile. Totul la 139 de ani de la momentul în care Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.
Festivalul a fost deschis de 3 figuri gonflabile uriașe, luminate în toate culorile curcubeului. Spre încântarea copiilor, care au dansat împreună cu personajele.
Iar fațada operei din Timișoara a fost ”pânza” pe care s-a desfășurat un spectacol de video mapping.
Fată: „E superb, nu mă așteptam să fie chiar așa de fain”.
Reporter: Ce-ți place cel mai mult?
Fată: „Luminile și povestea din spate care a făcut-o e superbă”.
Bărbat: „Îmi plac culorile, montajul făcut din filme și îmi place și muzica. Deci, cred că e minunat”.
Festivalul ține până în 12 octombrie, iar fiecare săptămâna vine cu noi surprize pentru vizitatori.
Andi Daiszler, fondator LIGHTS ON ROMÂNIA: „Explorăm curți interioare, explorăm străzi, piețe, cinematografe închise, reactivăm una dintre clădirile emblematice ale Timișoarei dându-i un nou sens, respectiv o casă a luminii în premieră”.
Fată: „E foarte interesant și abia aștept să văd ce pregătește pentru săptămâna următoare”.
Lebedele luminoase care își schimbau culoarea pe ritmurile muzicii și instalațiile care simulau un câmp plin de licurici au aprins apele râului Bega
Femeie: „Câmpul de licurici îmi place cel mai mult”.
Reporter: V-ați oprit aici și admirați?
Femeie: „Lebedele, da. Sunt așa colorate și am văzut că se și mișcă, când am venit inițial stăteau toate pe mijloc și numai își mișcau ocazional capul”.
Alți timișoreni s-au plimbat timp de o oră cu un autobuz electric, în care s-a jucat o piesă de teatru. Actorii au interacționat cu călătorii și i-au implicat în poveste.
Proiectul face parte din Programul "Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.