Test pentru artiștii stradali din Timișoara. Ce notă trebuie să obțină cei care vor să cânte în centrul orașului
Cei care ajung la Timișoara, mai ales în zilele de weekend, se pot bucura, la fiecare colț al zonei centrale, de muzica unor artiști stradali.
Dar, de luna viitoare, nu mai poate oricine cânta, picta sau face teatru în stradă. Artiștii de ocazie trebuie să susțină o probă în fața unui juriu și să ia o notă peste 8, pentru a putea cânta în centru.
De altfel, noul regulament îi obligă să își schimbe locul din oră în oră și să aibă un repertoriu "diversificat".
Un pianist misterios încântă aproape în fiecare seară trecătorii din Piața Libertății din Timișoara. Când îl aud, oameni se opresc, se așează pe bănci și se bucură de muzică.
Turist străin: "Iubesc să mă plimb pe aici. Îmi place place că sunt foarte mulți oameni care cântă".
Turist străin: "E minunat! E frumos să auzi muzica și să vezi atâția oameni pe stradă. Chiar îmi place".
În alt colț de piață un menestrel cântă la vioară. Acordurile răsună din mai multe părți.
Casa de Cultură a realizat un regulament prin care cei care mai vor să aibă activități artistice pe stradă de luna viitoare trebuie mai întâi să susțină o probă în fața unui juriu. Muzicienii trebuie să aibă un repertoriu de zece piese, pictorii un portofoliu de lucrări, iar actorii cel puțin cinci momente. Cei care obțin nota 8, pot presta în zona centrală, iar pentru cartierele mai îndepărtate e nevoie de nota 7.
Localnic: "De exemplu, domnul pare profesionist, dar nu orice om poate să transmită orice muzică".
De altfel, artiștii trebuie să aibă un repertoriu diversificat, să nu foloseascaăamplificatoare pentru instrumente și să își expună picturile pe șevalet.
Camelia Fetița, irectoarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara: "Nu își dorește nimeni să îi îndepărteze. Evident, să poți cânta sau performa în centrul unui oraș ca Timișoara, este nevoie și de un anumit nivel".
În plus, din octombrie până în aprilie, artiștii stradali au voie doar până la ora 20:00 în timpul săptămânii.
Robert Hergan, cântăreț stradal: "Octombrie e lună chiar plăcută și, după noul regulament, e considerat deja sezon rece și de la ora 20:00 ar trebui să plecăm acasă".
Pentru că-i pot deranja pe locuitorii din apropiere, cântăreții trebuie să-și schimbe locul la fiecare oră. Artiștii nu sunt obligați să aibă firmă sau PFA pentru aprobare. Singura condiție este să-și asume că banii primiți sunt donați în mod voluntar de către trecători. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă își declară sau nu veniturile la ANAF.