Padurea Letea, tinutul salbatic care te uimeste cu frumusetea lui
Nici in paradis nu poate fi atat de frumos! Asta iti vine sa spui atunci cand ajungi intr-un taram uitat de lume, cu arbori seculari, nuferi infloriti, dune ca-n desert si cai care alearga liberi prin iarba inalta cat un stat de om.
Este vorba despre Padurea Letea, un tinut salbatic, perfect pentru cei care nu vor sa se inghesuie, cearsaf langa cearsaf, pe nisip. Aici, localnicii te primesc cu bratele deschise, in casele lor albastre si te imbie cu ce au mai bun: borsul de peste.
Un loc parca neatins de la facerea lumii. Situata in partea de nord a Deltei Dunarii si protejata prin lege, Letea este singura padure subtropicala din Romania. Se intinde pe aproape 3.000 de hectare si uimeste prin varietatea peisajului: poti vedea de la stejari salbatici batrani de 700 de ani, pana la liane tropicale care dau locului un aer mediteranean. De jur imprejur vezi canale a caror frumusete iti taie rasuflarea.
Copacii, vechi de sute de ani, sunt paznicii tacuti ai padurii. Au forme ciudate si unii ascund scorburi uriase. Uneori par umanizati din cauza ridurilor lasate de vreme.
Daca va intrebati cum au aparut dunele de nisip in mijlocul padurii aflati ca acum sute de ani era Marea Neagra. In timp insa apele s-au retras. Acum, marea se afla la o distanta de 30 de kilometri si au lasat in urma un nisip fin, format din scoici.
Iar aici sunt ultimii cai salbatici din Europa.
Daca ajungeti in zona, intregiti-va sejurul cu cateva zile petrecute la localnici. Gasiti cazare in toate satele din jur, cu nume desprinse parca din povestile lipovenesti ale iernilor aspre din Delta: Cardon, Letea, Periprava, Sfistofca. Casele sunt tipice, cu o arhitectura in care predomina albastrul. Cazarea este de 50 de lei pe zi, dar include si mesele. Borsul de peste este specialitatea casei.
Si turistii cazati in Sulina pot face o excursie in padurea Letea. Ii costa in jur de 250 de lei, iar intr-o barca incap sase persoane.