S-a redeschis sezonul turistic in Delta Dunarii
Ploile si inundatiile din ultima perioada au tinut romanii departe de Delta. Zeci de turisti care isi anulasera rezervarile de frica apelor iau acum cu asalt pensiunile.
Vremea buna din ultima perioada a trimis valuri de turisti spre Delta. Plajele salbatice de la Sfantu Gheorghe si Sulina devin acum furnicare de oameni, iar pe malul canalelor e tot mai greu sa gasesti un loc de pescuit. O armata de pescari isi asaza bateriile de lansete si de undite, prepara mamaliga cu diverse ingrediente, arome si culori. Apele sunt acum in retragere si pestii ar fi trebuit sa se fereasca sa muste, dar situatia este exact invers. Cu doua undite, in cateva ore poti prinde doua sau trei kilograme de babusca, platica, rosioara sau caras. Cum prohibitia s-a incheiat, este puiet mult, iar avatii, salaii si stiucile ataca cu pleoscaituri puternice de coada.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Sulina, singurul oras din Delta, putine s-au schimbat de la un an la celalalt. Au aparut insa doua trotuare pe drumul care duce la plaja. Primul dintre ele, cel de pe partea dreapta, este pietruit si mult mai jos decat strada, de parca te scufunzi. Cel de-al doilea trotuar este din lemn, cu scanduri lungi si groase. S-a vrut ceva rustic, probabil de aceea scandurile nu sunt lacuite, vopsite sau tratate. Lemnul a inceput sa cedeze, iar cateva scanduri dau senzatia ca ar vrea sa isi ia zborul.
Pe plaja, numarul teraselor este acelasi: patru. In schimb, proprietarii se adapteaza la cerinte si le-au invelit cu stuf. Au aparut si doua pontoane lungi, de lemn, care ar trebui sa te sustina la o plimbare deasupra valurilor. Pentru ca la Sulina apa mica e de gasit si la 250 de metri in larg, pontoanele ajung la circa 50 de metri distanta de la mal, adica in locuri unde apa marii iti vine pana la genunchi. Plaja insa ramane salbatica. Langa terase sunt un teren de fotbal, unul de volei pe nisip si cateva caiace de inchiriat, dar amenajarile acestea sunt unicele de pe o intindere de cativa kilometri, cat masoara plaja la Sulina. La circa 400 de metri distanta de locul unde se scalda turistii, se gasesc si doua turnuri de salvamar. Sunt mai mereu goale, daca nu se gandesc turistii sa isi faca poze in ele.O portie de hamsii prajite, cu lamaie sau cu mujdei si paine costa patru lei, in timp ce o bere la halba iti scoate din buzunar maximum trei lei. Pretul berilor la sticla de jumatate de litru incepe de la 3,5 lei si creste in functie de marca sau de terasa la care te asezi. In oras, la restaurante, o ciorba de peste costa opt sau noua lei, in timp ce o portie de saramura de crap poate ajunge la 19 lei.
Daca alegi sa stai seara pe plaja, sa vezi cum se oglindeste luna in valuri .... ia-ti haine cu maneca lunga si, daca se poate, un treining sau o bluza de fas si pantaloni lungi. E drept, ca e un pic mai cald, dar asa ve fi scutit de atacul unor tantari care reusesc sa ciupeasca dureros si prin tricouri si prin haine de in sau de bumbac. Spray-ul cu solutie impotriva tantarilor si-a dovedit in repetate randuri inutilitatea. Dupa inundatii, tantarii ataca tot mai dur, iar singurii care nu par sa sufere sunt lipovenii caliti si cu pielea tabacita.
Daca seara nu te-a lovit romantismul si nu vrei sa mergi pe plaja, te poti plimba linistit pe faleza Dunarii. Vase de toate tipurile si de toate dimensiunile stau amarate. De la cargoboturi turcesti, inalte cat blocurile de sase etaje, care urca pe Dunare la Galati si Braila dupa marfa si pana la iahturi germane sau veliere neozeelandeze, salupe mai mari sau mai mici, vedete rapide ale Politiei de Frontiera, toate se leagana langa “Lagunele” si lotcile localnicilor. Vezi un apus superb la Sulina, iar pe terasele de la restaurante poti sa iti mai “dregi” gustul de peste cu un snitel de pui sau de porc.Ca sa ajungi in Delta, fara masina personala, poti opta pentru doua trasee. Fie pleci din Bucuresti pe Autostrada Soarelui si apoi tii drumul de la Slobozia spre Tulcea, fie mergi prin Braila, treci Dunarea cu bacul si apoi treci prin inima Dobroge si vezi muntii Macin. Din Tulcea, cel mai rapid mod de a ajunge la Sulina este nava rapida. Preturile sunt de 50 de lei, iar durata calatoriei este de 90 de minute. Un catamaran face trei ore pana la Sulina, iar pretul este de 38 de lei.
Sursa: Ovidiu Bufnila
Etichete: turism, delta dunarii, sulina, travel,
Dată publicare:
19-07-2010 00:00