S-a redeschis sezonul turistic in Delta Dunarii

Sulina

Ploile si inundatiile din ultima perioada au tinut romanii departe de Delta. Zeci de turisti care isi anulasera rezervarile de frica apelor iau acum cu asalt pensiunile.

Vremea buna din ultima perioada a trimis valuri de turisti spre Delta. Plajele salbatice de la Sfantu Gheorghe si Sulina devin acum furnicare de oameni, iar pe malul canalelor e tot mai greu sa gasesti un loc de pescuit. O armata de pescari isi asaza bateriile de lansete si de undite, prepara mamaliga cu diverse ingrediente, arome si culori. Apele sunt acum in retragere si pestii ar fi trebuit sa se fereasca sa muste, dar situatia este exact invers. Cu doua undite, in cateva ore poti prinde doua sau trei kilograme de babusca, platica, rosioara sau caras. Cum prohibitia s-a incheiat, este puiet mult, iar avatii, salaii si stiucile ataca cu pleoscaituri puternice de coada.

Proprietarii de barci isi freaca si ei palmele de fericire si transporta turistii spre locuri unde nici ei nu ajungeau decat cu masina. Acum poti sa intri cu barcutele prin liziere care seamana perfect cu celebrele paduri de mangrove. Soarele e puternic, iar in timpul zilei e mai bine sa stai pe plaja decat in oras sau in sat. Daca iti lipseste aerul conditionat din pensiune, e de ajuns sa te asezi la o terasa de la plaja si sa comanzi ceva rece de baut. Briza te va racori.

In Sulina, singurul oras din Delta, putine s-au schimbat de la un an la celalalt. Au aparut insa doua trotuare pe drumul care duce la plaja. Primul dintre ele, cel de pe partea dreapta, este pietruit si mult mai jos decat strada, de parca te scufunzi. Cel de-al doilea trotuar este din lemn, cu scanduri lungi si groase. S-a vrut ceva rustic, probabil de aceea scandurile nu sunt lacuite, vopsite sau tratate. Lemnul a inceput sa cedeze, iar cateva scanduri dau senzatia ca ar vrea sa isi ia zborul.

Citește și
Delta Dunarii
Delta salbatica: itinerarii inedite cu caiacul de la Tulcea la Sulina
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării
Pe plaja, numarul teraselor este acelasi: patru. In schimb, proprietarii se adapteaza la cerinte si le-au invelit cu stuf. Au aparut si doua pontoane lungi, de lemn, care ar trebui sa te sustina la o plimbare deasupra valurilor. Pentru ca la Sulina apa mica e de gasit si la 250 de metri in larg, pontoanele ajung la circa 50 de metri distanta de la mal, adica in locuri unde apa marii iti vine pana la genunchi. Plaja insa ramane salbatica. Langa terase sunt un teren de fotbal, unul de volei pe nisip si cateva caiace de inchiriat, dar amenajarile acestea sunt unicele de pe o intindere de cativa kilometri, cat masoara plaja la Sulina. La circa 400 de metri distanta de locul unde se scalda turistii, se gasesc si doua turnuri de salvamar. Sunt mai mereu goale, daca nu se gandesc turistii sa isi faca poze in ele.

O portie de hamsii prajite, cu lamaie sau cu mujdei si paine costa patru lei, in timp ce o bere la halba iti scoate din buzunar maximum trei lei. Pretul berilor la sticla de jumatate de litru incepe de la 3,5 lei si creste in functie de marca sau de terasa la care te asezi. In oras, la restaurante, o ciorba de peste costa opt sau noua lei, in timp ce o portie de saramura de crap poate ajunge la 19 lei.

E mult mai rentabil sa mananci la localnici. Iti ofera si cazare la preturi care pornesc de la 50 de lei pentru o camera pe noapte, in timp ce un pranz copios ajunge la 20 sau 25 de lei de persoana. O astfel de masa cuprinde o ciorba (de somn, de crap, de perisoare de peste) si un fel principal, care poate fi comandat de dimineata, inainte ca gospodina sa se apuce sa pregateasca pestele. Iar lipovenii gatesc cu o maiestrie inegalabila. Sunt feluri de mancare la care nu va stramba din nas nici cel mai rafinat gourmet din Paris. Scordoleaua de stiuca e sarata si cere neaparat un vin sec. La fel se intampla si cu scrumbiile grase care fie sunt prajite pe gratar, fie sunt afumate. Un gratar plin de albitura (caras, rosioara, obleti, babusti) poat fi o cina de pomina in Delta, iar un vin dobrogean alb iti va asigura un somn bun. Inainte de a merge la culcare, nu trebuie sa ratezi povestile lipovenilor. Fie ca sunt din perioada cand fabrica de conserve inca functiona, fie ca e vorba despre somni giganti si sturioni lungi cat lotca, toate au un farmec specific.

Daca alegi sa stai seara pe plaja, sa vezi cum se oglindeste luna in valuri .... ia-ti haine cu maneca lunga si, daca se poate, un treining sau o bluza de fas si pantaloni lungi. E drept, ca e un pic mai cald, dar asa ve fi scutit de atacul unor tantari care reusesc sa ciupeasca dureros si prin tricouri si prin haine de in sau de bumbac. Spray-ul cu solutie impotriva tantarilor si-a dovedit in repetate randuri inutilitatea. Dupa inundatii, tantarii ataca tot mai dur, iar singurii care nu par sa sufere sunt lipovenii caliti si cu pielea tabacita.

Daca seara nu te-a lovit romantismul si nu vrei sa mergi pe plaja, te poti plimba linistit pe faleza Dunarii. Vase de toate tipurile si de toate dimensiunile stau amarate. De la cargoboturi turcesti, inalte cat blocurile de sase etaje, care urca pe Dunare la Galati si Braila dupa marfa si pana la iahturi germane sau veliere neozeelandeze, salupe mai mari sau mai mici, vedete rapide ale Politiei de Frontiera, toate se leagana langa “Lagunele” si lotcile localnicilor. Vezi un apus superb la Sulina, iar pe terasele de la restaurante poti sa iti mai “dregi” gustul de peste cu un snitel de pui sau de porc.
Ca sa ajungi in Delta, fara masina personala, poti opta pentru doua trasee. Fie pleci din Bucuresti pe Autostrada Soarelui si apoi tii drumul de la Slobozia spre Tulcea, fie mergi prin Braila, treci Dunarea cu bacul si apoi treci prin inima Dobroge si vezi muntii Macin. Din Tulcea, cel mai rapid mod de a ajunge la Sulina este nava rapida. Preturile sunt de 50 de lei, iar durata calatoriei este de 90 de minute. Un catamaran face trei ore pana la Sulina, iar pretul este de 38 de lei.
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Prin Delta Dunarii, cu bicicleta
Prin Delta Dunarii, cu bicicleta

Putini stiu ca localnicii din Sulina se distreaza de minune pe bicicleta, in excursii pana la Sfantu Gheorghe si inapoi.

Delta salbatica: itinerarii inedite cu caiacul de la Tulcea la Sulina
Delta salbatica: itinerarii inedite cu caiacul de la Tulcea la Sulina

Delta Dunarii nu poate fi cunoscuta doar de pe puntea vasului care merge pe unul din cele trei canale navigabile. Daca vrei sa vezi adevarata frumusete a rezervatiei, e cazul sa intri pe canalele unde inca nu au ajuns salupele motorizate.

De ce sa mergi la Sulina?
De ce sa mergi la Sulina?

La Sulina, esti primul roman care vede rasaritul de soare, pentru ca orasul e cel mai estic punct al Romaniei. Drumul se face in 2 parti: pe pamant si pe apa. Cu trenul sau cu autobuzul, tot la gara fluviala din Tulcea ajungi.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.