Duke Ellington Orchestra revine in Romania pe 10 noiembrie, intr-un concert special

Duke Ellington Orchestra

Celebrul big-band Duke Ellington Orchestra revine in Romania pe 10 noiembrie, intr-un concert special la Sala Palatului din Capitala.

Sub bagheta lui Paul Mercer, nepotul marelui Duke, orchestra a preluat mostenirea muzicala a lui Ellington si concerteaza de peste 8 ani in formula actuala, pe toate continentele globului, ducand mai departe traditia „Ducelui”.

Concertul incepe de la ora 20.30, iar accesul este permis de la ora 19.30.

Cu peste 20.000 de reprezentatii in intreaga lume, Duke Ellington Orchestra a cucerit inimile publicului iubitor de jazz si aprecierea criticii muzicale din lumea intreaga. Infiintata in 1923, trupa si-a primit numele de la intemeietorul sau, celebrul pianist si dirijor Duke Ellington, supranumit ducele jazz-ului, castigator a 13 premii Grammy.

Citește și
Jazz
Festivalul International "Jazz and more” la Sibiu. Participa artisti si formatii din 12 tari
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
Formula actuala a orchestrei cuprinde 16 muzicieni, atat tineri interpreti, cat si veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington, toti tehnicieni de exceptie. Repertoriul original elaborat va oferi audientei ocazia de a admira abilitatile creative nelimitate ale interpretilor: pe 10 noiembrie, va asteapta doua ore de jazz pur, un "vintage" Ellington formidabil, cu evergreen-uri precum „Take the ‘A’ Train” , „Satin Doll”, “The Mooche”, “Cotton Club Stomp” ,”Full Moon at Midnight".

O noapte cu amintiri din anii ‘30, cand trupa lui Ellington atragea elita New York-ului in Harlem pentru nopti delicioase de jazz, facand din cartierul altadata rau famat cel mai cautat loc al orasului.

Muzica lui Ellington a schimbat lumea. El o numea muzica americana mai degraba, decat jazz, si ii placea sa-i descrie pe cei care l-au influentat ca „dincolo de orice incadrare”. Mai mult decat atat, a daramat importante bariere rasiale in societatea americană. Pionier al jazz-ului, „Ducele” si-a adus o contributie definitorie la inaugurarea erei sale swing („It Don’t Mean A Thing”, 1943). Este, de asemenea, parintele a numeroase inovatii in domeniul muzicii jazz: a utilizat vocea umana pe post de instrument muzical, lasand cuvintele la o parte, punand accentul pe contrastul dintre notele inalte si joase, folosind in mod frecvent tonalitatile de blues, intr-un stil numit “jungle music”.

Este considerat intemeitorul acestui stil. Si-a pus semnatura peste mai mult de 2000 de cantece si compozitii: jazz, muzica religioasa, muzica clasica. A compus coloana sonora a patru filme si a cantat alaturi de artisti ca John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra si Ella Fitzgerald.

Cea mai mare realizare a lui Duke Ellington este insasi orchestra ce ii poarta cu mandrie numele. Trupa a debutat initial sub numele de The Washingtonians si cuprinde astazi 16 instrumentisti de exceptie, printre care si trompetistul Barrie Lee Hall, un veteran al jazz-ului. Duke Ellington Orchestra, asa cum a fost numita ulterior, a devenit sub conducerea maestrului una dintre cele mai influente banduri din istoria jazz-ului, atingandu-si varful creativ in anii '40. Cu un jazz melodios, dinamic, si o orchestratie impecabila, Duke Ellington Orchestra promite, ca intotdeauna, un spectacol eclectic si electrizant.

Biletele, la preturi de 100, 140 si 180 lei pot fi achizitionate incepand de astazi, 10 octombrie, prin reteaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas si prin intermediul site-ului www.eventim.ro.

Tichetele pot fi achizitionate si in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Events din Bd. Lascar Catargiu nr. 15 A, sau la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Brazda lui Novac isi lanseaza al 2-lea album din cariera - 20 octombrie, Bucuresti
Brazda lui Novac isi lanseaza al 2-lea album din cariera - 20 octombrie, Bucuresti

 Brazda lui Novac isi lansarea cel de-al doilea album “Dizzy”, joi, 20 octombrie 2011, de la ora 21, la The Silver Church Club din Bucuresti.

Festivalul International
Festivalul International "Jazz and more” la Sibiu. Participa artisti si formatii din 12 tari

Artisti din 12 tari vor participa, in octombrie, la cea de-a VII-a editie a Festivalului International "Jazz and more" de la Sibiu.

Turneu „Celelalte Cuvinte – 30 de ani” in 12 orase ale Romaniei
Turneu „Celelalte Cuvinte – 30 de ani” in 12 orase ale Romaniei

12 concerte, 30 de ani, 3 ore de muzica, 5 artisti. Turneul aniversar „Celealte Cuvinte – 30 de ani” va trece prin 12 orase din tara, unele dintre ele, teritorii neexplorate inca de trupa.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.