Pasarile din Delta Dunarii, vanate cu aparatul foto. Pasiunea occidentala care a captivat si Romania
Pentru unii este cea mai linistitoare pasiune cu putinta. Pentru cei mai multi dintre noi, pare doar o bizarerie sa te plimbi prin tinuturi salbatice, departe de orice asezare omeneasca, doar ca sa pandesti pasari mari si mici.
Strainii i-au dat un nume acestui hobby ciudat: "birdwatching"'. Un fel de vanatoare de imagini cu binoclul ori camera. La noi, curentul este abia la inceput, iar locul ideal este Delta Dunarii.
Taramul cu splendori nestiute ale Deltei adaposteste peste 330 de specii de pasari. Ca sa ajungi in zonele de cuibarit si sa faci "capturi" uimitoare, trebuie sa astepti cele mai potrivite momente ale zilei: rasaritul sau apusul soarelui. Pentru ca in miezul zilei, pe arsita, zburatoarele se ascund in stuf. Iar cand ajungi pe teritoriul de taina al inaripatelor, trebuie sa fii cat mai discret.
Un bun observator al pasarilor nu este neaparat expert in ornitologie. Esential este sa stii sa taci si sa astepti. Delta te va rasplati cu prisosinta.
O prima calatorie in Delta poate declansa pasiunea pentru bird-waching, dar atentie: e costisitoare. Pe un aparat cu teleobiectiv bun, poti da si cateva mii de euro! Pe internet sunt adevarate comunitati care fac schimb de imagini, impresii si ponturi.
Anumite trasee, facute neaparat cu barci silentioase, sunt ideale pentru asa ceva: Murighiol, lacul Saratura, Uzlina, lacul Caraorman. Noi am strabatut canalul Sulina si lacurile Rosu si Rosulet.
In Delta, gasim cele mai mari colonii de pelicani, 60% din populatia mondiala de cormoran mic si jumatate din populatia mondiala de gasca cu gat rosu.
Asadara daca v-ati facut deja bagajele, puteti sta la localnici, dar si in pensiuni ori in hoteluri plutitoare. Un sejur complet de 4 nopti cu 3 mese pe zi si barca inchiriata pentru 3 zile costa intre 200 si 600 de euro. Si, ca sa nu speriati stolurile, e bine ca grupul sa nu fie mai mare de 8 persoane.