Treptele Catedralei ajung la muzeu. Orza: "Si molozul trebuie pastrat, poarta ADN de sange uman"

24-04-2013 11:12


renovare trepte catedrala

Bucati din treptele Catedralei Mitropolitane vor fi expuse la Muzeul Revolutiei, iar molozul rezultat din distrugerea acestora ar putea ajunge la studentii de la Facultatea de Arhitectura.

Dupa ce timisorenii si-au exprimat nemultumirile pe retelele de socializare cu privire la reabilitarea treptelor Catedralei, locul unde au fost ucisi oameni la Revolutia din 1989, nu va mai ajunge la gunoi. Mitropolia Banatului va dona o parte din trepte Muzeului Revolutiei, iar din restul molozului ar putea fi realizat un monument.

Timisorenii vor sa aprinda lumanari pe treptele Catedralei Mitropolitane: “Ni s-a mai furat ceva”

Aceste trepte, prin materialul din care erau construite, nu reprezinta o valoare in bani, ci o valoare sentimentala. Acolo au murit oameni la Revolutie, o parte din democratie s-a intamplat acolo. Oriunde in lume cand se inlocuieste ceva, se face sa se pastreze memoria acelui moment sublim. Fiind de mozaic, cred ca se poate gasi o solutie. Sper sa nu se gandeasca cineva sa inlocuiasca turla”, a declarat consilierul local Adrian Orza.

Intregul proiect privind reabilitarea treptelor catedralei este coordonat de Mitropolia Banatului, iar primaria a contribuit cu jumatate din valoarea lucrarilor. Conform edililor, in fata Catedralei, nu se poate pastra nici macar o treapta pentru ca este o “incompatibilitate de materiale”, care nu pot fi pastrate. Studentii de la Facultatea de Arhitectura sunt cei care ar putea salva situatia insa.

Am inteles ca sunt studenti de la Facultatea de Arhitectura care pot crea un monument din acel material. Trebuie vorbit cu cei de la Mitropolie ca molozul de acolo sa fie conservat si pus la dispozitia studentilor si se faca un monument din el. Acele trepte poarta ADN de sange uman de la Revolutie”, a continuat Adrian Orza.

Mitropolia Banatului si-a dat deja acordul ca mai multe trepte sa fie donate Muzeului Revolutiei, ramane de vazut daca vor fi de acord ca si molozul sa fie pus la dispozitia studentilor.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO