Timisoara are buget pentru 2013: 1.3 miliarde de lei, cea mai mare suma din istoria orasului

04-04-2013 16:54


Buget, calcule

 Consilierii locali au aprobat astazi, bugetul orasului pentru anul 2013.

 Dupa 20 de ani, bugetul Timisoarei a fost aprobat in unanimitate de catre consilierii locali. Proiectul de buget a obtinut toate cele 25 de voturi ale consilierilor prezenti. De asemenea, aceasta este cea mai mare suma pe care a avut-o Timisoara, la dispozitie pana acum. Potrivit autoritatilor locale, in acest an, la bugetul local va intra o suma foarte mare de bani, care provine din rambursarea unor fonduri europene.

“Este un buget care are o crestere spectaculoasa. Acesta nu creste doar cu cota inflatiei, cu aceasta majorare ajunge la 32%”, a declarat consilierul local Simion Mosiu.

Reabilitarea unor gradinite, bani pentru Spitalul de Copii Louis Turcanu, dotarea unor sectii ale spitalelor cu aparatura noua, reabilitarea mai multor cladiri ale institutiilor culturale si reamenajarea unor parcuri din Timisoara. Acestea sunt obiectivele majore pentru anul 2013.

In bugetul pentru acest an, a fost inclusa extinderea a trei gradinite cu program prelungit, iar valoarea totala a investitiei se ridica la suma de 1.1 milioane de lei. Este vorba de gradinitele PP 12, PP 22 si PP 33. Mai costisitoare este o investitie in derulare, extinderea gradinitei PP 26, care se ridica la suma de 1.6 milioane de lei.

Sanatatea primeste 12.4 milioane de lei

La capitolul investitii in sanatate, cea mai notabila este suma de 3 milioane de lei pentru extinderea corpului B al Spitalului de Copii Louis Turcanu. Tot la acest spital vor mai merge 2.2 milioane de lei pentru achizitionarea de aparatura. Pentru dotari, dar de data aceasta la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta, vor merge 4.5 milioane de lei.

La “Cultura, recreere si religie” merg 12.5 milioane de lei
In acest an va incepe si reabilitarea Salii Capitol, care a primit 1 milion de lei pentru lucrari de modernizare. Teatrul German, cel Maghiar, dar si Filarmonica Banatul beneficiaza de la buget de suma de 1.6 milioane de lei, pentru dotari.

O suma foarte mare de bani primeste Universitatea Politehnica pentru finalizarea lucrarilor la Sala Polivalenta. Din bugetul pe acest an, la institutia de invatamant vor merge 7 milioane de lei.

Intretinerea parcurilor si a spatiilor verzi costa 2.2 milioane de lei
In acest an, se va continua cu construirea cladirii educationale si multifunctionale a Gradinii ZOO, pentru care s-au acordat 300 de mii de lei. Cheltuieli pentru lucrari in derulare vor mai fi si pentru reamenajarea Parcului Poporului si a Parcului Copiilor.

Pentru realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic pentru o pista de skateboard in Parcul Botanic au fost alocati 130 de mii de lei.

Peste 31 de milioane pentru “Locuinte, servicii si dezvoltare publica”
Cea mai mare parte din bugetul pentru investitii va merge catre aceasta categorie. Astfel, 6.2 milioane de lei vor merge catre reabilitarea termica a mai multor cladiri, iar alte 5.4 milioane de lei, bani obtinuti prin credit bancar, vor fi folositi pentru reabilitarea cladirilor istorice.

Pentru domeniul “Transporturi” au fost acordati 26 de milioane de lei
Cea mai mare parte a sumei va merge catre transportul rutier, care va primi 26 de milioane de lei. Nici transportul in comun nu este neglijat. 200 de mii de lei vor fi folositi pentru reabilitarea mai multor tramvaie, iar alte 7.4 milioane de lei pentru achizitia de autobuze articulate si a unui autocar.


 

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO