Scorpionii Galbeni isi iau ramas bun de la familii si pleaca in misiune, in Afganistan

08-01-2013 11:46


 Unitatea de elita a armatei romane, Batalionul 2 Manevra “Yellow Scorpions” urmeaza sa plece la Zabul, intr-o misiune de mentinere a pacii in Afganistan.

 La ceremonia organizata cu acest prilej in centrul orasului Timisoara, a participat ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, oficialitati locale si familiile celor peste 500 de militari.

Lacrimile au fost stapanite cu greu la despartirea de cei dragi care se roaga ca ostasii romani sa se intoarca teferi acasa.

Multi dintre militari nu sunt la prima misiune in afara granitelor tarii. Cu toate acestea, emotiile sunt mari pentru cei care raman acasa. “E la fel de greu, dar am stiut din momentul in care am imbratisat meseria ca vor veni si astfel de moment. Partea financiara este importanta ca in orice meserie, dar avem o datorie. Nu suntem mercenari, suntem militari”, a declarat capitanul Batalionului 2 Manevra “Yellow Scorpions”, Adi Martaza.

Acasa vor ramane sotia militarului si cei doi copii. Chiar daca barbatul ei e la a patra misiune, femeia inca nu s-a obisnuit cu gandul despartirii. “E greu, dar sa treaca cu bine si astept sa vina sanatos acasa. Despartirea e foarte grea”, a spus printre lacrimi Cristina Martaza.

Printre cei care vor pleca pentru urmatoarele sase luni in Afganistan sunt sotii Gutu. “Este un avantaj ca nu o sa ne ducem dorul unul altuia, dar in acelasi timp este o mare responsabilitate”, a spus maior Neculai Gutu.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa a fost prezent si el la ceremonial si le-a cerut militarilor sa se intoarca sanatosi acasa. "Si-au asumat aceasta responsabilitate, si-au asumat- o tocmai cu mandria de a fi roman, de a-si face datoria atunci cand tara le-o cere. Acesti barbati bravi pleaca in Afganistan, pleaca acolo unde nu multi si-ar dori sa fie”, a declarat Mircea Dusa.

Batalionul 2 Manevra “Yellow Scorpions” pleaca in zilele urmatoare cu mai multe aeronave militare cu destinatia Zabul. In perioada care o vor petrece in Afganistan, militarii vor primi o indemnizatie cuprinsa intre 70 si 90 de euro pe zi, in functie de gradul fiecaruia. 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO