Saptamana Patimilor. Traditii din ultimele zile ale Postului Pastelui si programul slujbelor la Catedrala Mitropolitana

Ultima actualizare: 17-04-2014 06:58
catedrala mitropolitana timisoara

 Saptamana Mare, ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Patimilor, are menirea de a pregati credinciosii pentru Inviere. Pentru a simti bucuria pascala, trebuie sa ne pregatim atat sufletul cat si trupul, inasprind postul.

 Potrivit traditiei, in aceasta saptamana se face curatenie generala in casa, in curte si in acareturi: se matura curtile, se repara gardurile, se curata gunoiul din suri, se lipesc si se varuiesc peretii, se spala perdelele si mobilierul, se sterg geamurile, se aerisesc toate hainele, asternuturile si covoarele.

Se spune ca, in aceasta saptamana barbatii trebuie sa munceasca la camp pana cel tarziu in ziua de joi, cand revin in gospodarie si isi ajuta nevestele la treburile casnice.

In Joia Mare, oamenii merg la biserica sa se spovedeasca si impartaseasca. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toti in haine de doliu, facute din panza alba si cusute cu negru. Vopsitul oualor in rosu se face in Joia Mare, urmand ca in Sambata Mare sa se coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintite.

In Vinerea Mare, nu se mai slujeste Sfinta Liturghie, se tine post negru si nu lucreaza nimeni nimic, nici macar clopotele nu se trag. Daca trebuie vreun mort ingropat, se-ngroapa numai cu bataie de toaca.

Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale, termina curatenia si fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Pasti.

La miezul noptii, lumea porneste in liniste spre biserica, pe drum se vorbeste in soapta, iar la slujba toata lumea sta cu mare evlavie. Dupa ce iau lumina, oamenii merg in cimitir la capataiul mortilor familiei si aprind si acolo lumanari, ca si cei trecuti dincolo sa stie ca a venit Invierea Domnului. Lor li se da de pomana si in ziua de Inviere, dar si peste o saptamana, cand e Pastele Mortilor. 

Programul slujbelor de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, in Saptamana Patimilor si la Sfintele Pasti

Luni,Marti si Miercuri
ora 7:30 Ceasurile I,III,VI,IX
ora 9:00 Sf. Liturghie a Darurilor Inainte Sfintite
ora 18:00 Denie
Joi
ora 8:00 Sf. Liturghie a Sf.Vasile cel Mare
ora 18:00 Denia celor 12 Evanghelii
Vineri
ora 8:00 Ceasurile Imparatesti
ora 15:30 Vecernia (Punerea in mormant a Domnului Iisus Hristos)
ora 19:00 Denia Prohodului Domnului
Sambata
ora 8:00 Sf. Liturghie a Sf.Vasile cel Mare
ora 00:00 Slujba Invierii
Duminica Sfintelor Pasti
ora 9:30 Sf. Liturghie a Sf. Ioan Gura de Aur
ora 18:00 Vecernia ( a doua Inviere) urmata de Concertul de Pasti al Corului Catedralei Mitropolitane
Luni si Marti ( a doua si a treia zi de Pasti)
ora 7:30 Utrenie
ora 10:00 Sf. Liturghie
ora 18:00 Vecernie

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO