Restaurarea Castelului Huniade are o intarziere de 25 de luni. Cand incep lucrarile si cum va arata monumentul istoric. VIDEO
Castelul Huniade al Muzeului Banatului din Timisoara isi va schimba infatisarea printr-un proiect de finantare europeana si cu sprijinul autoritatilor judetene.
Contractul de finantare pentru acest proiect a fost semnat inca de la sfarsitul anului 2010, iar constructia trebuia sa fie finalizata in termen de 3 ani. Cu toate acestea insa, lucrarile au o intarziere de 25 de luni, asta pentru ca autoritatile judetene nu au primit inca banii europeni solicitati: 33.7 milioane de lei.
Contributia Consiliului Judetean Timis la restaurarea Castelului este in valoare de 18.8 milioane de lei, iar valoarea totala a proiectului care va schimba fata Castelului Huniade se ridica la suma de 52.5 milioane de lei.
Cu ajutorul acestor bani, autoritatile isi propun sa refaca salile si curtea interioara monumentului istoric, precum si sa construiasca un lift exterior. Procesul de restaurare este unul complex, asta pentru ca, in curtea interioara dar si in holul principal al cladirii au fost facute deja descoperiri arheologice.
“Avand in vedere gradul avansat de degradare a cladirii monument istoric de interes national, cea mai veche cladire din municipiu, C.J. Timis va trebui sa investeasca in lucrari de consolidare si conservare a descoperirilor arheologice si punerea lor in valoare, luarea unor masuri de asigurare a sigurantei cladirii”, scrie in proiectul de hotarare pentru restaurarea Castelului Huniade.
Castelul Huniade din Timisoara este cea mai veche cladire din oras, avand farmecul unui castel autentic. Impunatorul edificiu poarta amprenta arhitectilor italieni.
Construit in anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d'Anjou, castelul a servit initial ca resedinta regala. Ulterior, intre anii 1441-1456, Iancu de Hunedoara a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade.