Primele rezultate in cazul mortii caprioarelor: intoxicatie in masa, nicidecum molima
Laboratoarele Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş au analizat o parte dintre probele luate de la cadavrele caprioarelor gasite pe mai multe câmpuri din judeţul Arad.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, la Timişoara au fost aduse în ultimele săptămâni probe de la mai multe căprioare găsite moarte în judeţul Arad. „A fost vorba de două episoade, unul lângă Chişineu Criş, iar altul lângă Curtici, de la care am analizat probe”, a declarat Adrian Popa, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVA) Timiş.
Anticoagulante fatale
Acesta a adăugat că analizele efectuate la Timişoara au relevat faptul că a fost vorba de o intoxicaţie în masă, cu substanţe anticoagulante, derivaţi cumarinici, care se folosesc de obicei ca momeli pentru şobolani şi şoareci. Potrivit directorului DSVSA Timiş, căprioarele ar fi putut bea apă contaminată sau consuma direct substanţele de pe câmp.
Cadavrele au fost găsite pe terenuri lucrate de omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă. Acesta a declarat ieri că de vină pentru moartea căprioarelor este o molimă, şi nicidecum otrăvurile folosite pentru combaterea rozătoarelor.
Numărul cadavrelor găsite în ultimele săptămâni pe campurile morţii din judeţul Arad a ajuns la aproape 170. Patru dosare de cercetare au fost deshise în acest caz, ancheta nefiind însă îndreptată deocamdată spre nicio persoană.
Coşmar fără vinovaţi
Reprezentanţii Asociaţiei Vier Pfoten, care militează pentru protecţia animalelor, au spus că vinovaţii trebuie traşi la răspundere. “Nu se poate să moară atâtea animale, ca să nu mai vorbim de chinurile în care au murit. Nu se poate ca în atât de mult timp să nu existe un răspuns cu privire la vinovaţi”, a declarat Veronica Tulpan, director de programe în cadrul Vier Pfoten.
Aceasta a mai spus că de la prima zi în care au fost găsite căprioarele pe câmpurile din Arad, ar fi trebuit luate măsuri pentru a nu se ajunge la repetarea tragediei.
Un eveniment similar a avut loc în judeţul Timiş, în 2009, când 40 de căprioare şi tot atâţia iepuri au fost găsiţi, fără suflare, pe câmpul din apropierea localităţii Checea, la 30 de kilometri de Timisoara.
Sursa: Pro TV
Etichete: arad, timis, analize, otrava, caprioare moarte,
Dată publicare:
26-01-2012 16:21