Papioane sau haine pentru… cani. Vezi ce afaceri au pus pe picioare studentii din Timisoara
Ce poate face un student sa nu depinda in totalitate de banii parintilor? Fie se angajeaza, fie incearca sa-si dezvolte anumite abilitati prin care sa aiba mai multi bani de buzunar.
Oana este din localitatea Ghioroc, judetul Arad, dar studiaza in Timisoara la Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, specializarea “Publicitate”. La fiecare sfarsit de saptamana cand merge acasa, Oana isi petrece cateva ore in fata masinii de cusut unde isi pune toata imaginatia la contributie pentru a face cele mai sofisticate papioane. La facultate a invatat ca cea mai buna metoda de promovare a unui produs sunt retelele de socializare si cand se intoarce la Timisoara, isi expune creatiile pe Facebook. Acolo a gasit cei mai multi clienti care vor sa arate “sic” cu papioanele ei.
“Sa fac un papion dureaza intre 30 de minute si o ora. Imi place foarte mult sa cos la masina si am gasit cum sa scot si cativa banuti din asta. Mica afacere nu am inceput-o de mult timp, insa a fost o saptamana in care am reusit sa vand papioane de 100 de lei. Cel mai mult am de lucru la papioanele duble si cele cusute cu nasturi, dar acestea sunt si cele mai cautate”, povesteste Oana.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Lorena, o alta studenta face bijuterii handmade, dar in ultimul timp a gasit un nou articol la mare cautare in aceasta perioada: “imbracaminte” pentru cani. Croseteaza in weekend, atunci cand nu are cursuri. Mai apoi vinde “imbracamintea” inedita la pachet, impreuna cu cana. Metoda de promovare a produselor e “word of mouth”, adica ii pune in tema pe colegii sai de facultate si pe prietenii din camin cu ultimele ei creatii.
Roana nu se intoarce niciodata din orasul sau natal, Lipova (judetul Arad), la Timisoara fara a aduce cu ea un cuptor cu microunde sau un frigider second-hand pe care le vinde apoi. Pentru a o indemna sa se descurce singura, tatal ei prefera sa ii dea pe langa suma lunara de bani, cateva electrocasnice din magazinul sau pe care sa le vanda. “Cu ocazia asta imi dezvolt abilitatile de negociere si de a comunica cu oamenii. Nu vreau sa mi se dea totul de-a gata si vreau sa castig si eu bani. Plus ca ma pregatesc sa am o alternativa in cazul in care nu reusesc sa ma angajez in domeniul in care studiez”, marturiseste Roana, studenta la Jurnalism.
Castigurile studentelor variaza in functie de produsele pe care le comercializeaza. De exemplu, "piata electrocasnicelor" este mai profitabila. In medie, ea ii asigura studentei un venit saptamanal de 200 de lei. "Afacerea cu papioane" poate aduce in buzunarul tinerei aproape 100 de lei pe saptamana.