Nemtii ne reabiliteaza cladirile istorice. Primul pe lista este Liceul Nikolaus Lenau

28-05-2012 14:01


Liceul Nikolaus Lenau Timisoara

Liceul Nikolaus Lenau din Timisoara isi va schimba infatisarea incepand cu luna septembrie a acestui an. Vor fi renovate atat fatada cladirii, curtea interioara cat si acoperisul.

Acest lucru este posibil dupa ce, Primaria Timisoara a obtinut un imprumut de la nemti. Mai exact, pentru reabilitarea cladirilor monument istoric, Guvernul German a alocat Municipiului Timisoara 5,2 milioane de euro. Din aceasta suma, 3 milioane de euro ii vom restitui in rate lunare, pe o perioada de 10 ani.

Liceul Nikolaus Lenau va fi prima cladire reabilitata cu un imprumut de la Banca de Credit pentru Reconstructie a Germaniei.

Bugetul total pentru renovarea liceului este de 700.000 de euro, din care 550.000 de euro ii primim de la nemti, iar restul de bani necesari vor fi luati din bugetul local. Lucrarile urmeaza sa inceapa in luna septembrie a acestui an si sa se incheie anul viitor, in aceeasi perioada.

In timpul lucrarilor, activitatea elevilor nu va fi in niciun fel intrerupta astfel incat orele se vor desfasura normal.

Liceul are nevoie si de schimbarea mobilierului sau a unor instalatii, insa pentru toate acestea ar mai trebui inca doua milioane de euro. In acest sens, municipalitatea a depus la Ministerul Educatiei un proiect pentru lucrare in urma cu trei ani, dar banii nu au venit pana acum, pentru ca, potrivit legislatiei, imobilul este istoric si nu poate intra in programul demarat de Ministerul Educatiei. Asa ca primaria spera sa primeasca un raspuns pozitiv de la Uniunea Europeana.

Urmeaza sa fie renovate alte doua licee

Dupa reabilitarea cladirii in care functioneaza Liceul Lenau, ar urma sa intre in renovare Liceul C.D Loga si Liceul Jean Louis Claderon, pe acelasi sistem, cu bani de la nemti.

14.500 de cladiri istorice in Timisoara

In Timisoara exista 14.500 de cladiri istorice, construite inainte de anul 1940, dintre care 1.000 ar avea nevoie de lucrari urgente de renovare. 97 dintre acestea sunt considerate monumente istorice.

Lipsa programelor de reabilitare si de restaurare in ultimii 50 de ani a dus la o degradare avansata a acestor cladiri, multe aflandu-se in prezent in pericol de prabusire.


 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO