“Mi-e frig fara caciula!” Timisorenii au protestat la Casa Muhle fata de dezinteresul autoritatilor

11-12-2012 13:41

protest monument istoric timisoara

 Aproximativ 20 de timisoreni s-au adunat luni seara in fata Casei Muhle pentru a protesta fata de dezinteresul autoritatilor locale in ceea ce priveste distrugerea unui monument istoric.

 Una dintre cele mai frumoase cladiri istorice ale Timisoarei, Casa Muhle, are o vechime de peste 200 de ani si a apartinut unui faimos florar, Muhle. In urma cu 10 ani, cladirea a intrat in posesia unui clan de rromi, cel al familiei Stancu.

In vara trecuta a acestui an, proprietarii au demolat acoperisul. Dezamagiti de nepasarea autoritatilor locale, cativa timisoreni s-au adunat sa protesteze in fata cladirii istorice.
Cu totii au aprins lumanari si au lasat un o pancarta langa gardul Casei Muhle pe care scrie “Mi-e frig fara caciula!”.

Este o initiativa care incearca sa deschida ochii timisorenilor despre anumite subiecte care au fost uitate, dar care ne intereseaza pe toti. Aceasta casa nu mai are acoperis si stim cu totii ca acest lucru nu e bun pentru o casa, pentru ca ninge, ploua in ea si astfel se degradeaza decoratiunile si structura”, a declarat Darko Bogdanov, student la Facultatea de Arhitectura din Timisoara.

Atmosfera sobra care s-a creat aseara la poarta Casei Muhle te ducea cu gandul mai degraba la o inmormantare, si nu la un protest. “Consideram ca aceasta casa e pe moarte si daca noi nu facem ceva sa o salvam acum, mai incolo poate fi prea tarziu”, a incheiat Darko.

Prin protestul lor, timisorenii doresc ca autoritatile sa ii oblige pe proprietari sa restaureze casa conform aprobarilor sau ca Primaria Timisoarei sa cumpera cladirea istorica , sa o restaureze iar apoi sa o reintroduce in circuitul turistic.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO