Maestri macelari din trei tari s-au intrecut in transarea grasunilor si prepararea carnatilor

×
Codul embed a fost copiat

Traditia taierii porcului de Ignat se pastreaza cu sfintenie in Banat. La Jimbolia, romanii s-au laudat cu faimosul lor papricas din carne de porc cu cartofi, ungurii cu gulasul si sarbii cu minunatele lor gratare si carnea pregatita pe jar.
 

Bunatatile preparate la ceaun i-au facut pe gurmanzi sa simta ca le ploua in gura de placere. Sase godaci, toti peste o suta de kilograme, au fost sacrificati la Jimbolia, de Ignat. Dupa ce si-au
ascutit cutitele, au intrat in scena macelarii. Tehnica e totul si retetele traditionale.

Dupa cateva pahare de rachie fiarta, macelarii sarbi au uitat de concurs si au intretinut atmosfera cu cateva cantece traditionale.

Maestrii macelari veniti din Ungaria si-au vazut cu seriozitate de treaba. Au dat zor sa termine primii carnatii si gulasul la ceaun condimentat, conform traditiei cu paprica din belsug.

Sarbii, in schimb, au fost mai vorbareti. Romanii nu s-au lasat nici ei mai prejos.

Citește și
porc sacrificat
Ziua in care se taie porcul. Cum ne asiguram ca mancam carne care nu ne pune sanatatea in pericol

Membrii juriului au criterii stricte de departajare
pentru fiecare concurent.

"Avem un tabel prin care am fixat criteriile de jurizare care pleaca de la asomare, injunghiere, parlire, curatat, spalat, despicat, transat, caltabos, carnati si multe alte specialitati", a declarat Augustin Boldur, viceprimar Jimbolia. Castigatorii concursului au primit cate un set de cutite profesionale.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Ritualul sacrificarii porcilor nu tine de Dumnezeu, ci de Zeul Soare. Traditia pagana rezista
Ritualul sacrificarii porcilor nu tine de Dumnezeu, ci de Zeul Soare. Traditia pagana rezista

Ignatul, ziua cea mai trista pentru porci, dar nu si pentru gospodarii care i-au crescut si ingrijit tot anul. Mii de godaci sfarsesc sub cutit, dupa un ritual pagan la origine, dar pastrat pana in zilele noastre.

Ziua in care se taie porcul. Cum ne asiguram ca mancam carne care nu ne pune sanatatea in pericol
Ziua in care se taie porcul. Cum ne asiguram ca mancam carne care nu ne pune sanatatea in pericol

Pe 20 noiembrie, romanii sarbatoresc Ignatul. Dis-de-dimineata, gospodarii pun la cale toate cele necesare sacrificarii porcilor. Pentru a se asigura ca nu risca nicio boala, cei mai reponsabili timiseni duc carnea la analize specializate

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Cozile foamei. Sute de italieni au stat la rând ore întregi pentru niște mâncare și cadouri gratuite pentru copii
Cozile foamei. Sute de italieni au stat la rând ore întregi pentru niște mâncare și cadouri gratuite pentru copii

Peste 400 de oameni au așteptat ore întregi la cozi infernale, pentru a primi pungi cadou cu mâncare și mici cadouri pentru copii, în Milano.