Maestri macelari din trei tari s-au intrecut in transarea grasunilor si prepararea carnatilor
Traditia taierii porcului de Ignat se pastreaza cu sfintenie in Banat. La Jimbolia, romanii s-au laudat cu faimosul lor papricas din carne de porc cu cartofi, ungurii cu gulasul si sarbii cu minunatele lor gratare si carnea pregatita pe jar.
Bunatatile preparate la ceaun i-au facut pe gurmanzi sa simta ca le ploua in gura de placere. Sase godaci, toti peste o suta de kilograme, au fost sacrificati la Jimbolia, de Ignat. Dupa ce si-au
ascutit cutitele, au intrat in scena macelarii. Tehnica e totul si retetele traditionale.
Dupa cateva pahare de rachie fiarta, macelarii sarbi au uitat de concurs si au intretinut atmosfera cu cateva cantece traditionale.
Maestrii macelari veniti din Ungaria si-au vazut cu seriozitate de treaba. Au dat zor sa termine primii carnatii si gulasul la ceaun condimentat, conform traditiei cu paprica din belsug.
Sarbii, in schimb, au fost mai vorbareti. Romanii nu s-au lasat nici ei mai prejos.
Membrii juriului au criterii stricte de departajare
pentru fiecare concurent.
"Avem un tabel prin care am fixat criteriile de jurizare care pleaca de la asomare, injunghiere, parlire, curatat, spalat, despicat, transat, caltabos, carnati si multe alte specialitati", a declarat Augustin Boldur, viceprimar Jimbolia. Castigatorii concursului au primit cate un set de cutite profesionale.
Sursa: Pro TV
Etichete: timis, traditie, cârnați, macelar, jimbolia,
Dată publicare:
21-12-2011 09:33