Lucrarile la "Muzeul Viu" ar putea incepe in toamna acestui an.Specificul gospodariilor traditionale
Proiectul “Muzeul Viu”, al Muzeului Satului Banatean din Timisoara, prinde contur. A fost finalizat studiul de fezabilitate, iar o echipa de specialisti a realizat si o schita a modului in care vor fi amplasate cele patru case traditionale etnice.
Urmatorii pasi sunt semnarea contractului de finantare si demararea licitatiei de construire a gospodariilor, iar in toamna ar putea incepe lucrarile efective. Apoi, la Muzeul Satului Banatean vor fi aduse patru familii care vor trai intr-un “muzeu viu”, dupa traditiile romanesti, ale svabilor, ale maghiarilor si ale sarbilor. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproape 1.3 milioane de euro si trebuie finalizat pana in 31 decembrie 2014.
“In cadrul Muzeului Satului din Timisoara se propune, reiterarea conditiilor de locuire din satul banatean, de la inceputul secolului XIX, prin construirea a patru gospodarii traditionale, replica a unor gospodarii autentice, pe etnii: una romana, una maghiara, una svabeasca si una sarbeasca. Gospodariile vor fi locuite permanent si intretinute de familii atent selectate pe baza unor criterii definite, care vor desfasura activitatile specifice zonei din care face parte locuinta. Activitatea diurna a acestor familii se va desfasura pe baza unor scenarii de sezon care vor reproduce obiceiurile, traditiile, mestesugurile si viata cotidiana a vremurilor vechi interactionand cu vizitatorii pentru ai ajuta sa inteleaga valorile culturale si traditiile acelei vremi”, scrie in motivarea proiectului.
Gospodaria romana va fi replica unor case din localitatea Chizatau, din vremea secolului XIX cu specific agropastoral. Aceasta va include o casa mare, o casa mica, un grajd de animale, magazie, o sura si o cocina de porci. Activitatea specifica va fi cresterea animalelor si cultivarea legumelor. Vor fi amenajate tarcuri cu animale domestice, o gradina cu zarzavaturi, iar vizitatorii pot lua parte la activitatile de gradinarit.
Gospodaria svabeasca va cuprinde o casa de locuit cu pivnita si hambar de depozitare cu afumatoare, precum si un atelier de fierarie. Svabii din Banat sunt cunoscuti pentru diversitatea meseriilor pe care le aveau. Aici, vizitatorii vor putea participa la cursuri pentru prelucrarea fierului si vor realiza diverse obiecte.
Gospodaria sarbeasca va fi replica unei case de pe Clisura Dunarii, ce va avea ca specific tesutul unor obiecte textile de décor. Casa va fi dotata cu un razboi de tesut traditional, unde vor putea fi realizate astfel de lucrari. Cladirea anexa a casei sarbesti va avea si o zona de depozitare si un atelier de lucru pentru obiecte casnice.
Gospodaria maghiara va fi replica unei case din Csongrad si va avea ca activitate specifica pescuitul. Ea va fi amplasata langa lac, iar acolo va trai o familie de pescari. O cladire anexa va cuprinde un spatiu de depozitare al pestelui si un atelier de manufacturare a echipamentelor de pescuit. De asemenea, gospodaria va avea acces direct la lac, unde va fi amenajat un ponton plutitor pentru barca de pescuit.
Toate gospodariile vor avea gradini de legume si zarzavat, unde locuitorii isi vor cultiva propriile produse. De asemenea, fiecare casa avea in imprejurime animale domestice, precum gaini, rate, caini sau pisici.