Vantul puternic ii creeaza probleme lui Horia Colibasanu, in drumul spre Varful Everest. Ce i s-a intamplat alpinistului
Alpinistul roman, Horia Colibasanu, si Peter Hamor, cel care il insoteste in expeditia catre Muntele Everest, au inceput, miercuri, ascensiunea spre cel mai inalt varf din lume.
UPDATE joi, ora 13:00 Horia si Peter au coborat astazi in tabara de baza avansata (6.400m) a Muntelui Everest, dupa ce ieri dupa-amiaza avansasera cu bine spre Tabara 1 (7.035m).
Vantul sufla tare, cu 50km/h, dupa estimarile lor, ceea ce ii impiedica sa inainteze. Ascensiunea fara butelii cu oxigen si ajutor de la serpasi, in aceste conditii, este epuizanta si extrem de riscanta.
De asemenea, Horia este gripat si cauta solutii sa se trateze zilele acestea.
__________________________
Horia vrea sa cucereasca Varful Everest fara a se folosi de oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor. Aceasta este o provocare pentru alpinistul roman, deoarece din cele aproximativ 6.000 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, doar 3 la suta au fost realizare fara oxigen suplimentar. Daca va avea o reusita, Horia Colibasanu va aduce o noua premiera Romaniei.
Horia si Peter au parasit miercuri dimineata tabara de baza a Muntelui Everest, aflata la 6.400 de metri. Cei doi ai ales sa escaladeze muntele folosind ruta clasica, intrucat ideea de a deschide o noua ruta s-a dovedit a fi extrem de periculoasa, din cauza ghetii existente pe munte.
„Ne asteptam sa fie preponderent zapada pe ruta pe care noi o gasisem pe harta. La fata locului am constatat insa ca e acumulare de gheata acolo”, a transmis Horia.
Amintim ca in urma cu o luna, pe ruta sudica a Muntelui Everest, o avalansa a produs cel mai mare dezastru petrecut pana acum in aceasta zona. Atunci, 16 oameni au murit, toti fiind serpasi, iar una dintre cauzele avalansei a fost acumularea de gheata de pe munte.
Cei doi alpinisti vor urca incepand de astazi direct spre varf, fara a mai face pauze de aclimatizare, ci doar pentru a se odihni.
O ascensiune reusita a Muntelui Everest, fara oxigen suplimentar si serpasi, ar aduce o noua premiera Romaniei.