Horia Colibasanu a pornit in drumul spre o noua premiera.Alpinistul vrea sa cucereasca Varful Everest fara oxigen suplimentar

26-03-2014 10:23


Horia , aeroport

 Horia Colibasanu, alpinistul roman cu cele mai bune performante la altitudine extrema, a plecat pe 25 martie spre Kathmandu, capitala Nepalului.

 Expeditia Everest Summit 2014 (aprilie-mai) are ca obiectiv final atingerea varfului Everest (8.848 m) din masivul Himalaya, in stil alpin - fara oxigen suplimentar si ghizi (serpasi).

Din cele peste 5.650 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, doar 173 au fost realizate fara oxigen suplimentar, adica 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu. Horia isi propune sa includa Romania pe lista scurta a natiunilor cu aceasta performanta.

Horia va face echipa cu slovacul Peter Hámor (cu zece varfuri de 8.000 m in palmares), unul dintre cei mai buni alpinisti din lume la ora actuala. Cei doi vor aborda Vf. Everest pe ruta nordică, prin Tibet (China).

O ascensiune reusita a Muntelui Everest, fara oxigen suplimentar, ar insemna o noua premiera a lui Horia Colibasanu, a sasea, pentru Romania. Horia este singurul roman care a reusit ascensiunea varfurilor Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top5 varfuri mortale din lume.

Toate ascensiunile lui Horia au fost realizate fara oxigen suplimentar si fara serpasi.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO