EXCLUSIV Aproape 250 de angajati ai Fornetti Romania au ramas fara job, dupa intrarea in insolventa

Angajati

La sfarsitul lui 2011, compania specializata in produse de patiserie a depus, la Tribunalul Timis, o cerere de intrare in insolventa, dupa care a intrat intr-un proces de reorganizare.

In cadrul acestui proces, 247 de persoane au fost disponibilizate. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca, care au efectuat un control la sediul pe care Fornetti il are in judetul Timis, angajatorii au respectat prevederile legale in ceea ce priveste disponibilizarea, intrucat, deoarece compania intrase in insolventa, pasii concedierii colective nu erau obligatorii. “Mai sunt drepturi salariale restante si concedii de odihna aferente anului 2011. Oamenii trebuie sa depuna notificari la fondul de garantare de la AJOFM, in caz de insolventa. Ceea ce le-a ramas de facut acum este sa se inscrie la masa credala”, a declarat Ileana Tomoiaga, inspector-sef ITM Timis.

Potrivit directorului ITM, in aceasta etapa, compania trebuie sa achite taxele catre stat, apoi salariile restante.

"Totul s-a facut conform procedurii, s-a respectat intru totul legea insolventei", au declarat reprezentantii Fornetti.

Unul dintre fostii angajati ai fabricii pe care Fornetti o are in judetul Timis a declarat, pentru stirileprotv.ro/vest, ca a fost disponibilizat in luna decembrie 2011, alaturi de alti colegi, muncitori si personal TESA. “Lucram in companie de la inceputul activitatii ei in Timis, am fost unul dintre pionierii de acolo. In decembrie am fost anuntati ca suntem dati afara”, a declarat acesta.

Citește și
patiserie
Una din cele mai mari companii din Banat isi cere singura insolventa
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

O parte dintre angajatii disponibilizati au depus o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca Timis. “20 de fosti salariati ai companiei au venit la ITM pentru a face o plangere. Am primit sesizarea si am trimis doua echipe la sediul fabricii, pentru a verifica reclamatiile primite”, a declarat Ileana Tomoiaga, director ITM Timis.

520 de angajati, fabrica de 12.000 mp in Timis

Cu 520 de angajati si o fabrica in judetul Timis care ocupa aproape 12.000 de metri patrati, Fornetti s-a lovit, la finalul lui 2011, de probleme legate de reesalonarea imprumuturilor bancare. “La un an de la finalizarea investitiei de automatizare de zece milioane de euro, partial finantata din credite bancare in valuta, aceasta investitie nu poate fi recuperata conform ritmului initial de crestere”, au declarat reprezentantii companiei la scurt timp dupa depunerea cererii de intrare in insolventa la Tribunalul Timis.

Proprietarii si managementul au decis ca, pentru garantarea functionarii sigure, sa ceara protectie juridica pentru o perioada de reorganizare judiciara si financiara”, a declarat in luna decembrie Jozsef Palasti, proprietarul fondator al Fornetti Franchise.

Reprezentantii Fornetti au mai declarat ca, prin aceasta solutie, incearca sa-si protejeze partenerii si sa mentina cele aproape 3.000 de locuri de munca create in Romania impreuna cu partenerii de franciza.

Instanta Tribunalului Timisoara a admis, pe data de 19 decembrie 2011, deschiderea procedurii generale de insolventa in cazul Fornetti Romania. Au urmat apoi analizarea activitatii societatii din ultimii ani si intocmirea planului de reorganizare

Datorii acumulate

In solicitarea de intrare in insolventa depusa la Tribunalul Timis, reprezentantii Fornetti Romania au declarat ca in timpul anului 2011, societatea a acumulat o serie de datorii catre furnizori, parteneri comerciali si organe fiscale. Acestia au aratat ca volumul de activitate al societatii s-a redus, fiind in imposibilitatea de achitare a datoriilor si de redresare a activitatii.

“Dorim intrarea in procesul de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activitatii si prin lichidarea in parte a averii, in vederea stingerii datoriilor. Modalitatile avute in vedere sunt restructurarea activitatii si lichidarea in parte a unor active care nu sunt necesare activitatii de baza”, se arata in cererea depusa la dosar. Potrivit aceluiasi document, “se are in vedere optimizarea activitatii prin restrangerea capacitatii de productie si a personalului din cele trei fabrici, raportata la cantitatea de produse vanduta”.

Reprezentantii Euroconsult SPRL, administratorul judiciar al Fornetti Romania, au declarat ca procesul de restructurare impune o serie de masuri care au ca scop relansarea companiei. „Procedeul este unul complex si implica masuri obligatorii de reducere a cheltuielilor, printre care si cheltuielile cu personalul. Unul dintre modurile prin care au fost reduse aceste cheltuieli a fost diminuarea bugetelor, un altul redimensionarea personalului din producţie şi din departamentele adiacente”, au declarat, pentru stirileprotv.ro/vest, reprezentantii Euroconsult SPRL.

Incercare de redresare

Acestia au spus ca masura disponibilizarilor a fost luata pentru a reduce cheltuielile companiei, inclusiv cheltuielile de personal. "Ne asteptam insa ca, in urma readucerii companiei pe un trend ascendent, sa se revina la un numar de angajati similar celui dinaintea declansarii procedurii”, au mai declarat oficialii Euroconsult SPRL Arad, adaugand ca in acest caz vor avea prioritate la angajare persoanele disponibilizate.

Acestia au confirmat ca personalul a fost redus cu 247 de angajați, atat din randul echipei de la Fabrica din Satchinez, cat si de la punctele de lucru de la Bragadiru si Lutita.

„Procesul de reducere a personalului s-a efectuat respectand prevederile Legii nr. 85/2006, legea insolventei, privind disponibilizarile pe care companiile aflate in procedura de insolventa sunt nevoite sa le opereze. Astfel, angajații au fost notificati in acest sens si s-a acordat perioada de preaviz prevazută de lege, fara a fi platite salarii compensatorii”, au mai spus oficialii administratorului judiciar al Fornetti Romania.


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Motivul pentru care Fornetti Romania si-a cerut insolventa
Motivul pentru care Fornetti Romania si-a cerut insolventa

In anul in care implineste un deceniu de activitate in Romania, compania specializata in produse de panificatie a depus, la Tribunalul Timis, o cerere de intrare in insolventa.

Una din cele mai mari companii din Banat isi cere singura insolventa
Una din cele mai mari companii din Banat isi cere singura insolventa

Fornetti România, companie care activează pe piaţa pateurilor congelate de pe plan local, şi-a cerut insolvenţa, potrivit informaţiilor publicate pe siteul Tribunalului Timiş.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.