Motivul pentru care Fornetti Romania si-a cerut insolventa
In anul in care implineste un deceniu de activitate in Romania, compania specializata in produse de panificatie a depus, la Tribunalul Timis, o cerere de intrare in insolventa.
Cu un capital de 20 de milioane de euro, 520 de angajati si o fabrica in judetul Timis care ocupa aproape 12.000 de metri patrati, compania s-a lovit, la finalul lui 2011, de probleme legate de reesalonarea imprumuturilor bancare. “La un an de la finalizarea investitiei de automatizare de zece milioane de euro, partial finantata din credite bancare in valuta, aceasta investitie nu poate fi recuperata conform ritmului initial de crestere”, au declarat reprezentantii companiei. Acestia au explicat ca de vina pentru aceasta situatie este puterea de absorbtie redusa a pietei romanesti.
Intrucat societatea nu mai poate finanta operatiunile curente, incadrandu-se in acelasi timp conditiilor de credit stabilite initial, s-a cerut insolventa. “Proprietarii si managementul au decis ca, pentru garantarea functionarii sigure, sa ceara protectie juridica pentru o perioada de reorganizare judiciara si financiara”, a declarat Jozsef Palasti, proprietarul fondator al Fornetti Franchise. Masura intrarii in insolventa a mai fost folosita de companii mari, romanesti si internationale, in acelasi scop. Un exemplu este American Airlines, care acum cateva saptamani a ales aceasta varianta. Reprezentantii Fornetii au declarat ca, prin aceasta solutie, incearca sa-si protejeze partenerii si sa mentina cele aproape 3.000 de locuri de munca create in Romania impreuna cu partenerii sai de franciza.