Droguri inainte de buletin. Numarul consumatorilor de stupefiante, in crestere la Timisoara

15-10-2012 12:12


dependenta

 Daca mai demult tinerii se jucau de-a v-ati ascunselea in spatele blocului, ratele si vanatorii sau urmareau desenele animate cu Tom si Jerry, in zilele noastre, acestia isi ocupa timpul liber cu activitati aparent tentante, dar periculoase.

Absenta parintilor, anturajul sau micile probleme pe care le intampina in drumul lor catre maturitate, ii determina pe cei mai multi dintre adolescenti sa consume droguri. Situatia este ingrijoratoare pentru ca in numai 4 ani, numarul consumatorilor de droguri din intreaga tara, s-a triplat.
Conform unor statistici facute de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Timisoara, orasul nostru se situeaza pe locul patru, ca numar de consumatori de etnobotanice.

Dornici sa experimenteze senzatii noi, sa intre in starea de euforie, sa se distreze sau sa uite de probleme, cei mai multi tineri consuma astfel de substante. „Ingrijorator este faptul ca a scazut varsta celor care se adreseaza CRPECA Timisoara, fiind si consumatori de 13 ani care au accesat serviciile noastre”, a declarat Mihaela Tomita, Seful Biroului Regional al CRPECA Timisoara.

Potrivit unui raport national privind situatia drogurilor, in anul 2011, 4,3% din populatia Romaniei, reprezentand persoane cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, erau consumatori de droguri ilegale sau substante etnobotanice. Conform CRPECA Timisoara, in 2012, numarul consumatorilor de droguri continua sa creasca, insa cel mai important lucru este ca tinerii, indeosebi liceenii care sunt dependenti de astfel de substante, cer ajutor.

O parte dintre cei care constientizeaza gravitatea situatiei, apeleaza la ajutorul nostru, insa renunta apoi la serviciile de asistenta inainte de finalizarea tratamentului. Dependenta de  droguri este caracterizata de recadere, un pacient avand aproximativ cinci tentative de a consuma din nou droguri pe parcursul tratamentului. In acest context, consideram ca fiind vorba de viata unor tineri, nu putem vorbi despre pierderi financiare, cu atat mai mult cu cat recaderile sunt specifice consumatorilor de droguri”, a incheiat Mihaela Tomita.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO