Doua primarii din Timis ar putea intra in insolventa, dupa modelul firmelor. Cum s-a ajuns aici

27-05-2013 11:32


insolventa

Primariile a doua localitati din Timis au acumulat in ultimii ani datorii de zeci de milioane de lei, iar acum risca sa intre in insolventa.

 Vineri, in Monitorul Oficial, a fost publicata o ordonanta de urgenta a Guvernului, prin care toate primariile care raman pana la sfarsiutul acestei luni cu datorii mari vor intra in insolventa, dupa modelul societatilor comerciale. In judetul Timis, doua primarii se afla in pericolul de a intra in insolventa. Este vorba despre unitatile administrativ-teritoriale din localitatile Jimbolia si Liebling, a caror arierate ajung, cumulat, la suma de aproape 80 de milioane de lei.

Cea mai mare datorie din judet o are orasul Jimbolia, 4.2 de milioane de lei. Cea mai mare parte din suma provine din construirea unui campus scolar in oras, proiect care a demarat in 2008. Campusul trebuia realizat impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, insa, ulterior, acesta a s-a retras din proiect. Astfel, primaria a fost nevoita sa se imprumute pentru a continua constructia campusului. Salvarea ar putea veni tot de la Ministerul Educatiei, care s-a interesat la sfarsitul anului trecut de acest proiect. Practic este posibil ca ministerul sa isi asume o mare parte din datorii in ultima clipa.

In anii trecuti, primaria Liebling a demarat un proiect de lucrari la drumuri, apa si canalizare, in valoare de 70 de milioane de lei. De pe urma acestui proiect, administratia din comuna a ramas cu gaura in bugetul local de 3.7 de milioane de lei.
Nici Primaria Timisoara nu se afla departe de limitele insolventei. In momentul de fata, administratia locala are arierate de peste 10 milioane de lei, printre care si o datorie veche de aproape 20 de ani. Potrivit presedintelui Consiliului Local, Timisoara nu se afla in niciun pericol.

Titu Bojin, Presedintele Consiliului Judetean Timis: “Pentru un oras ca Timisoara nu este o suma care nu ar putea fi platita. In legatura cu celelalte primarii, miercuri vom avea o intalnire cu reprezentantii Finantelor Publice si vom stabili atunci ce se va intampla. Mai sunt primarii cu datorii, insa niciunde situatia nu este la fel de grava ca in Jimbolia si Liebling”.

Situatia finala a primariilor din judetul Timis, va fi stabilita in 31 mai.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO