Un pod din Timisoara, iluminat arhitectural, sta in bezna. "Toate instalatiile montate sunt furate"

27-05-2013 10:21


Podul Decebal Timisoara

 In 2009, Podul Decebal din Timisoara a implinit 100 de ani de cand a fost construit. Cu aceasta ocazie, monumentul a fost iluminat arhitectural de catre o firma din Timisoara, insa acest lucru nu a durat prea mult.

 De mai multe luni, acest pod sta in bezna. Nu mai functioneaza nici felinarele care il ilumineaza public, iar ledurile care asigurau iluminatul arhitectural nu mai exista. Asta pentru ca, de fiecare data cand sunt montate noi leduri, acestea sunt furate.

“Cu ceva ani in urma a fost reabilitat podul Decebal, ce face trecerea din Cetate spre Fabric, ocazie cu care a fost iluminat artistic, iar felinarele sale au fost aprinse. De cel putin sase saptamani podul zace in bezna, nu functioneaza nici macar iluminatul public, dar nici cel care era menit sa il puna in valoare, artistic”, scrie un timisorean intr-o sesizare adresata primarului.

Reprezentantii primariei dau vina pe locuitorii din zona, care atunci cand vad ceva nou acolo, gasesc o metoda de a-l sustrage. Este si cazul ledurilor pentru iluminarea artistica a podului, care, la scurt timp dupa ce au fost montate, dispar.

“Toate instalatiile montate de noi acolo sunt furate imediat dupa ce sunt puse. Am reclamat la Inspectoratul Judetean de Politie si se fac cercetari. Mi s-a spus ca in decembrie 2009 s-a facut iluminatul architectural, cu leduri, iar in ianuarie deja disparusera toate instalatiile. Si de atunci se fura mereu. Luam masuri sa iluminam podul pentru pietoni cu felinare, dar pana la finalizarea cercetarilor de catre politie, nu vom mai monta alte instalatii in plus”, a raspuns primarul Nicolae Robu, la sesizarea cetateanului.

Podul Decebal a fost proiectat de Mihailich Gyozo, una dintre cele mai mari personalitati din domeniul constructiilor de poduri din Ungaria si Europa. La inceput, aceasta constructie era denumita podul de pe Aleea Parcului, iar 1910 era considerat cel mai mare pod de grinzi de beton armat, cu structura de tip Gerber.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO