”Ca apa lina, nici o primejdie mai rea”. Ce nu trebuie sa faceti cand mergeti la scaldat

27-06-2012 11:56


Lac

Vremea caniculara din ultima vreme i-a facut pe multi oameni sa mearga la scaldat. Cativa dintre acestia s-au aventurat in apa adanca si au cazut in capcana vartejurilor. Nu au mai iesit in viata din apa.

 Numai in ultima luna, in Timis, cinci persoane si-au pierdut viata dupa ce au vrut sa se racoreasca in raurile din zona. Multi nu au tinut cont de faptul ca multe dintre zonele de scaldat nu sunt autorizate si s-au bazat pe faptul ca sunt buni inotatori.

Reprezentantii Inspectoratul de Politie al judetului Timis trag un semnal de alarma si ii sfatuiesc pe cei care merg la scaldat sa tina cont de cateva reguli.

In primul rand este indicat sa mergeti la scaldat doar in acele locuri special amenajate, pentru ca intr-un bazin necontrolat malurile pot fi abrupte, iar curentii foarte puternici. Puteti fi prinsi in capcana gropilor adanci de un vartej si sunt sanse foarte mici sa mai scapati cu viata. De asemenea cei care raman pe mal trebuie sa-i urmareasca clipa de clipa pe cei care merg sa inoate, mai ales daca este vorba de copii.

Nu trebuie sub nicio forma sa intrati in apa daca sunteti in stare de ebrietate. Daca nu stiti sa inotati, nu va scaldati singuri si nu intrati in apa care va trece de brau.

Nu treceti niciodata de geamanduri si nu plonjati de pe debarcadere, poduri si alte constructii.

In cazul in care vedeti o persoana care se ineaca puteti sa-i sariti in ajutor numai daca stiti sa inotati. In cazul in care nu sunteti sigur, nu incercati sa intrati in apa dupa victima. O puteti ajuta aruncandu-i o funie cu capat de prindere, un bat lung sau puteti incerca sa ajungeti la ea cu ajutorul unei barci.
Daca totusi stiti sa inotati si intrati dupa persoana care se afla in pericol, mare atentie, trebuie sa va apropiati prin spatele victimei si sa incercati sa o linistiti. Daca aceasta este foarte speriata, va poate trage in apa.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO