Au uimit lumea! Ce au reusit sa faca patru studenti din Timisoara cu un pian si bilele de biliard
Care e legatura dintre muzica si matematica? Veti spune ca niciuna. Insa, patru tineri creativi si inventivi din Timisoara au gasit-o. Rezultatul: un pian care stie sa faca operatii de adunare, scadere, inmultire sau impartire.
Ei sunt echipa RAAO, adica Radu, Adrian, Andrei si Ovidiu. Patru tineri care au absolvit in acest an Facultatea de Arhitectura din Timisoara. Impreuna, au dat dovada de foarte multa inteligenta si creativitate si au reusit sa uimeasca o lume intreaga la concursurile la care au participat.
Drumul catre faima
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cei patru baieti, care au, fiecare, varsta de 25 de ani, au participat la mai multe concursuri de inovatie. Au ocupat primul loc cu inovatiile lor la faza locala, pe Timisoara, apoi au ocupat aceeasi pozitie la faza nationala, asta dupa ce s-au duelat cu tineri din restul regiunilor si din Republica Moldova. S-au calificat apoi la faza europeana a concursurilor, unde inovatia lor a ocupat locul cinci, insa aceasta pozitie le-a dat mari sperante ca pot merge mai departe, in etapa intercontinentala.
Pentru a convinge juriul ca merita sa ajunga in ultima etapa, desfasurata in Canada, tinerii au avut de realizat un dispozitiv care poate ridica un obiect de cinci kilograme, la o inaltime de un metru. Echipa RAAO a realizat “un fel de balansoar inteligent”, marturiseste Mihai Adrian, unul dintre tinerii arhitecti.
“Au contat cel mai mult precizia si rapiditatea. Noi am reusit foarte mult sa reciclam. In acest caz, de exemplu, era un santier langa noi (n.r santierul Michelangelo), de unde am luat cateva scanduri. Chiar am facut un calcul, in total am cheltuit 11 lei”, a povestit Adrian.
Practic, cei 11 lei, combinati cu o doza foarte mare de inteligenta si creativitate le-au deschis drumul catre concursul ce avea sa le aduca faima internationala.
Inovatia care i-a clasat pe locul I in lume: pianul-calculator
Membrii echipei RAAO au ajuns la faza internationala, la Calgary, unde s-au duelat cu echipe din Canada, Statele Unite ale Americii si Europa. Acolo, tinerii au avut de trecut urmatoarea provocare: sa realizeze un calculator, cu ajutorul unui pian si a unor bile de biliard. Misiunea a fost indeplinita: cei patru timisoreni au dat dovada de foarte multa creativitate si astfel au fost premiati cu locul intai pentru cea mai buna inventie.
“Cerintele erau sa folosim clapele de la pian ca input si bilele de biliard ca output. Restul a depins de noi cum cum facem legaturile, insa la final, daca apesi pe clapele ‘2 plus 3’, trebuie sa vina ‘bila 5’. Am avut si un buget de 650 de dolari, din care am cheltuit doar 120, aproape cel mai putin dintre toate echipele. Ne-am diferentiat de celelalte echipe prin design, pianul arata destul de curat, s-a vazut ca noi am terminat arhitectura. De asemenea, a contat si faptul ca pianul a functionat. Cerintele erau sa faci pe el adunare, scadere, inmultire si impartire, celelalte echipe nu au reusit toate acestea. Noi da, ba mai mult, am reusit sa facem pianul sa ridice la patrat si sa calculeze radicali”, a marturisit Adrian.
Chiar daca intregul proces tine mai mult de domeniul electronicii, Adrian a povestit ca reteta succesului a reprezentat-o gandirea mecanica prin care au abordat intregul proiect. “Noi am facut totul mecanic si simplu”, a incheiat tanarul.
Dupa ce au obtinut primul loc, tinerii au primit din partea organizatorilor un cec in valoare de 4.800 de dolari.