Am intrat in Postul Craciunului. E timpul sa uitam de rele si ne curatim sufletul de pacate
Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Incepe in vinerea din 15 noiembrie si se incheie 24 decembrie, ziua din Ajunul Craciunului fiind o zi de post aspru.
Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia, Izbavitorul. Prin durata lui de 40 de zile, aminteste de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezi de piatra. Astfel, crestinii care postesc 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.
Dezlegare la peste sambata si duminica
Ca orice post, in primul rand el trebuie sa reprezinte o abtinere de la lucrurile rele care indeparteaza de Dumnezeu si de oameni. Din punctul de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se da dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin si untdelemn in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse in perioada 21 noiembrie - 16 decembrie, inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regula, in Calendarul crestin ortodox fie prin mentiunea dezlegare la peste, fie prin simbolul unui peste.
Zilele in care se mananca peste
Conform Calendarului crestin ortodox pe anul 2013, zilele din Postul Craciunului cu dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului; 23, 24 si 25 noiembrie, in aceasta din urma zi fiind sarbatoriti Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si Sfantul Mare Mucenic Mercurie; 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei; 1 decembrie; 3 decembrie - ziua Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica si Caldarusani; 5 decembrie - Sfantul Cuvios Sava cel Sfintit; 6 decembrie - Sfantul Ierarh Nicolae; 7 decembrie; 8 decembrie; 12 decembrie, cand este sarbatorit Sfantul Ierarh Spiridon; 14 si 15 decembrie.
Slujbe in timpul Postului Craciunului
In timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie, inclusiv. In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca Ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de Ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului, Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.
In ultima zi a Postului Craciunului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, credinciosii il asteapta pe preot ca sa le aduca vestea Nasterii Mantuitorului, cinstind astfel marea sarbatoare care are sa vina.