A inceput sezonul comertului cu lucrarile de licenta. Cu cat se vinde plagiatul, pe internet
Studentii care sunt prea comozi sa-si realizeze lucrarile de licenta, apeleaza la tot felul de tertipuri pentru a scapa de munca de cercetare. Una dintre metodele prin care scapa usor de zile intregi de studiu, este sa cumpere o lucrare gata facuta.
Cum perioada in care studentii trebuie sa isi sustina examenul de licenta este aproape, site-urile de anunturi din Timisoara abunda cu “oferte” de plagiat. Astfel ca, studentii care si-au prezentat lucrarea de licenta in anii anteriori pun la dispozitie altori studenti, tema gata facuta. Ofertele sunt din ce in ce mai variate, preturile pornesc de la 300 de lei, iar “ofertantii” le dau garantii ca vor lua note mari.
De exemplu, pe un site de anunturi, un student din Timisoara isi ofera propria lucrare de licenta, prezentata anul trecut. “Tema este Comertul Electronic, iar studiul de caz este 100% original, despre un magazin online de papetarie. Ofer si prezentarea in Power Point”, este propunerea unui tanar. Pretul este cel mai mic de pe piata: 300 de lei. Un pic mai scumpa este oferta absolvent din 2011. Acesta vinde lucrarea de licenta cu tema “Antibiotice cu structura beta-lactaminice: penicilinele” cu suma de 370 de lei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un alt ofertant, care se descrie drept "o persoana cu 15 ani de experienta”, realizeaza de la zero licente si disertatii de master in maximum o saptamana. “Nivel academic, pe majoritatea domeniilor, inclusiv medicina”, este modul prin care ofertantul incearca sa isi atraga clientii. Totusi, acest timisean nu isi lasa niciun numar de telefon, clientii pot intra in contact cu el numai prin intermediul mesajelor pe platforma de anunturi.
Cum se apara universitatile de plagiatori
La Universitatea Politehnica din Timisoara, reprezentantii institutiei si-au luat masuri de precautie inca de acum cinci ani. Acestia au cumparat un soft prin care compara lucrarea de licenta, cu alte lucrari din anii anteriori, precum si cu continutul existent pe internet. De asemenea, inainte de a se inscrie pentru acest examen, studentul stie exact la ce se asteapta daca alege sa nu isi realizeze singur licenta.
“Inainte de a se inscrie la acest examen, studentii sunt informati la ce risc se expun, si scriu o declaratie notariala. In cazul in care studentul este prins cu lucrarea de licenta plagiata, acesta isi pierde dreptul de a mai sustine examenul la aceasta specializare. In anii trecut au fost cazuri in care studentii au fost prinsi cu astfel de lucrari”, a declarat rectorul Universitatii Politehnica, Viorel Serban.
Si la Universitatea de Vest exista un astfel de soft. Practic, in acesta este introdus continutul lucrarii de licenta si identifica pasajele care nu sunt originale. Conducerea universitatii trebuie sa plateasca pentru acest soft doar cateva sute de euro pe an, cat costa licenta de folosire a produsului.
Teoretic, orice universitate care se respecta ar trebui sa aiba un astfel de soft, insa furtul intelectual e greu de dovedit.
Sursa: Pro TV
Etichete: studenti, oferte, internet, licență, Universitatea Politehnica, universitatea de vest,
Dată publicare:
13-05-2013 12:52