16 decembrie ’89 – Prima zi in care oamenii decid sa-si castige libertatea chiar cu propriul sange
Pentru timisoreni, ziua de 16 decembrie a fost trecerea de la o nemultumire, la o adevarata revolta ce avea sa declanseze Revolutia din 1989.
Pentru ca hotararea autoritatilor a fost ca preotul reformat Laszlo Tokes sa fie transferat din parohia pe care o conducea la Timisoara, oamenii au inceput sa protesteze in seara de 15 decembrie ’89.
A doua zi, de dimineata, la ora 7:30, protestul a luat amploare si cauza principala a cetatenilor a trecut in planul secund.
Timisorenii au inceput sa scandeze lozinci: “Vrem libertate, vrem dreptate”. Un tanar a oprit un tramvai si a strigat “Ma numesc Daniel Zaganescu si nu mi-e frica de Securitate. Jos Ceausescu!”. La momentul acela, circulatia a fost intrerupta de cele cateva mii de persoane care se adunasera in centrul orasului.
Se canta “Desteapta-te Romane!” si se juca Hora Unirii. Mai multi au incercat sa dea foc cladirii in care se afla Partidul Comunist Roman, insa atunci Securitatea si-a intrat in rol: s-au aruncat gaze lacrimogene si jeturi de apa, iar militia a recurs la forta si a inceput sa aresteze oamenii.
Oamenii care au ramas in strada s-au mutat in jurul Catedralei Mitropolitane si au plecat in mars de protest prin oras, confruntandu-se din nou cu fortele de securitate.
Fortele de ordine au sters urmele atacului asupra Partidului Comunist Roman si apoi au atacat manifestantii in mai multe locuri din oras. Protestatarilor li s-au alaturat atunci studentii si sindicatele. Deja protestul devenise unul social. Oamenii au inceput sa sparga vitrinele magazinelor si au dat foc cartilor lui Ceausescu.
Adevarate lupte de strada au inceput dupa miezul noptii. Laszlo Tokes a fost arestat si batut, iar cetatenii si-au parasit pozitiile pana dimineata, cu promisiunea, insa, ca vor continua protestul a doua zi.
In acea noapte, timisorenii aveau apa calda si calorifere fierbinti. Un mod josnic de impacare din partea autoritatilor.
Acela avea sa fie inceputul unei revolutii pentru caderea regimului comunist, cu sangele celor sacrificati acum 22 de ani.