Un NU spus de 10 ori care ameninta cel mai important consiliu de securitate. SUA avertizeaza Rusia in cazul abuzului de veto

23-09-2015 14:48


Rusia, veto, ONU - getty

ONU aniverseaza pe 24 octombrie 70 de ani de existenta, intr-un moment in care relevanta Consiliului sau de Securitate pare a fi tot mai afectata de veto-urile de care Rusia a abuzat in ultima vreme, scriu cei de la The Guardian.

In ultimii 10 ani, Rusia s-a folosit de 10 ori de dreptul sau de veto pentru a bloca actiuni in Siria, acolo unde regimul Assad este un aliat al Moscovei, dar si in Ucraina, unde Rusia este chiar parte a conflictului. "Traim intr-un univers Darwinian. Daca un organism arata ca nu mai poate functiona, atunci oamenii vor cauta solutii in alta parte", atrage atentia Samantha Power, reprezentantul permanent al SUA la ONU.

America avertizeaza astfel ca ar putea "sari" peste Consiliul ONU in anumite decizii. "S-a intamplat si in alte cazuri in afara de Siria si Ucraina", mai spune Samantha Power. "In timp, statutul si credibilitatea consiliului vor fi afectate".

Si Statele Unite si-au folosit insa acest drept de veto. E drept, doar de 3 ori in ultimii 10 ani, dar de fiecare data pentru a proteja Israelul in cazul interventiilor din teritoriile palestiniene. China a folosit acest drept de veto in 6 instante, de fiecare data in tandem cu Rusia.

Omul responsabil cu NU-ul, Vitaly Churkin, reprezentantul permanent al Rusiei, explica decizia. "Unele tari au incercat sa implice Consiliul de Securitate intr-o schimbare de regim in Siria, iar noi le-am explicat ca nu cu asta ne ocupam aici", spune Churkin.

Franta a propus ca, in cazuri de genocid sau atrocitati in masa, dreptul de veto sa fie temporar suspendat, o initiativa care in mod evident este respinsa de Rusia. "Vad cu usurinta situatii in care aceasta clauza sa fie folosita, sa suspendam dreptul de veto si sa apara apoi o idee nebuna care sa faca mai mult rau", a mai comentat ambasadorul Moscovei.

"In ceea ce priveste eficienta sa, Consiliul de Securitate din 2015 e mai putin eficient decat cel din 1945", crede si ambasadorul Indiei, in timp ce reprezentantul Africii de Sud are un alt repros - Africa nu este reprezentata in Consiliul de Securitate, "desi 80% din discutii sunt despre noi. Cum e posibil asa ceva?".

Franta, Marea Britanie, Statele Unite, Rusia si China sunt singurele tari cu statul permanent din Consiliul de Securitate, iar extinderea acestuia, ceruta de tari precum Japonia, Brazilia si Germania de mult timp, este din nou un subiect la care Moscova se opune.

Guardian noteaza insa ca impresia generala este ca, in urmatoarea perioada, consiliul isi va pierde rapid relevanta cat timp timp va ramane impotent in fata dezastrului din Siria.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO