Un grup de hackeri rusi ar fi spart e-mailul lui Colin Powell. "Baietii din Teheran stiu ca Israelul are 200 de rachete"

Dată publicare: 16-09-2016 16:21
Dată actualizare: 19-09-2016 06:58


Racheta

Fostul secretar de stat american Colin Powell ar fi spus intr-o discutie avuta pe e-mail ca Israelul are 200 de rachete nucleare - un subiect pe care Isarelul l-a evitat intotdeauna.

Aceasta informatie, publicata de Newsweek, ar fi fost data publicitatii dupa ce un grup de hackeri rusi ar fi obtinut acces ilegal la posta electronica a fostului oficial al SUA.

Israelul nu se afla printre tarile care au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleara, iar politica sa referitoare la acest subiect este una ambigua, refuzand sa vorbeasca despre arsenalul sau nuclear, singura precizare fiind aceea ca dispune de rachete atomice.

Insa, acum, Powel pare sa fi dezvaluit acest secret, intr-o discutie prin e-mail cu unul dintre sponsorii Partidului Democrat american, Jeffrey Leeds. Cei doi vorbeau despre discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu in Congresul SUA, despre acordul incheiat cu Iranul, referitor la inarmarea nucleara.

Powel sustinea ca Iranul nu ar folosi niciodata o racheta atomica, daca ar fi putut sa construiasca una. Apoi, el a afirmat ca Israelul detine sute de rachete, iar Washingtonul mii de astfel de arme.

"Negociatorii nu pot obtine ce vrea el (Netanyahu). Oricum, iranienii nici nu ar putea folosi una, daca, intr-un final, ar face una. Baietii din Teheran stiu ca Israelul are 200, toate indreptate asupra Teheranului, iar noi avem mii." - ar fi scris el in e-mail.

"Cum a zis si Akmdinijad (sic): Ce am putea face noi cu una? Sa o lustruim? Am vorbit in mod public atat despre Coreea de Nord, cat si despre Iran. Vom distruge singurul lucru de care le pasa: supravietuirea regimului. Unde si cum ar putea ei sa testeze una?" - a spus fostul secretar de stat, referinduse-se la fostul presedinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad.

Grupul de hackeri DCLeaks, despre care se spune ca are legaturi stranse cu serviciile rusesti de informatii, a dat publicitatii o serie de e-mailuri de la Powell, care au fost preluate si de blogul de analize politice americane LobeLog. Dupa cum se stie, Powell, care este general cu 4 stele, a laudat in mod public acordul nuclear cu Iranul, spunand ca "este o intelegere destul de buna".

Netanyahu a fost un opozant vocal al acordului incheiat cu Iranul, sustinand ca acesta ar putea accelera planul de dezvoltare atomica al Iranului, prin intermediul unor fonduri financiare de milioane de dolari, care pana acum au fost restrictionate de sanctiunile internationale plasate asupra economiei Teheranului. De asemenea, in mod regulat, conducerea conservativa a Iranului ameninta Israelul cu distrugerea.

Acordul istoric incheiat in 2015 intre Iran si marile puteri pe marginea programului nuclear iranian a intrat in vigoare la inceputul anului 2016.

In cel mai recent raport al sau dat publicitatii in noiembrie 2015, agentia ONU a notat ca Iranul a inceput demontarea unora dintre instalatiile nucleare de la siturile Fordo si Natanz, conform acordului.

Cu toate acestea, Agentia Internationala pentru Energie Atomica a subliniat ca alte 10.000 de centrifuge mai trebuie demontate, mai ales ca Iranul nu si-a redus inca stocul de uraniu imbogatit, dupa cum s-a angajat. De asemenea, Teheranul nu incepuse (la acea vreme) sa-si modifice reactorul cu apa grea din Arak, potrivit documentului.

Acordul este menit sa garanteze natura strict civila a programului nuclear al Teheranului, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale la adresa Iranului. El prevede, de asemenea, reducerea capacitatilor nucleare ale Iranului si un control international intarit la instalatiile sale.

Sursa: Newsweek


VIDEO PROTVPLUS.RO