Transnistria ar putea fi recunoscuta oficial ca stat de Kremlin. Noul "presedinte" de la Tiraspol cere protectia armatei ruse
Situatia, deja complexa, din republica separatista transnistreana risca sa se complice si mai mult dupa venirea la putere a Vadim Krasnoselski.
Separatistii de la Tiraspol au anuntat joi, prin vocea presedintelui autoproclamatrei Republicii Moldovenesti Nistrene, ca vor deschide o reprezentanta diplomatica la Moscova. Potrivit agentiei oficiale de stiri Novosti PMR, decizia a fost luata de Vadim Krasnoselski, liderul nerecunoscut international de la Tiraspol, fiind vorba de o „reprezentanta a presedintelui Transnistriei”. Potrivit lui Krasnoselski (foto jos), reprezentanta se va ocupa de consolidarea cooperarii cu Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, de problemele legate de relatiile economice, precum si de acordarea de asistenta consulara pentru transnistreni.
Pana acum Rusia nu a recunoscut oficial Transnistria, dar a deschis un consulat la Tiraspol, in ciuda opozitiei autoritatilor de la Chisinau.
Krasnoeski a anuntat si numele sefului reprezentantaei: Alexandr Karaman, fost vicepresedinte in Transnistria. Potrivit MoldNova.eu, Karaman a ocupat functii si in republica separatista pro-rusa Donetk din estul Ucrainei, si aceasta nerecunoscuta international.
Conform MoldNova,eu, Karaman (foto jos) este medic, dar s-a implicat activ in viata politica de la Tiraspol, ocupand timp de 10 ani functia de vicepresedinte. In 2001 si-a incercat sansele la presedintie, dar comisia electorala locala i-a anulat candidatura. Ulterior, a activat ca reprezentant al presedintelui transnistrean de atunci, Igor Smirnov, in Federatia Rusa si Belarus. Dupa venirea la putere a lui Evgheni Sevciuk Karaman a trecut in opozitie si a fondat partidul politic Rodina (Patria).
Karaman este pe lista oficialilor supusi sanctiunilor UE si SUA, dupa ce s-a implicat in conflictul din estul Ucrainei. El a facut parte din echipa lui Vladimir Antiufeev, un general rus din Transnistria, fost ministru al securitatii statului la Tiraspol, in prezent vicepremier al auto-proclamatei Republici Populare Donetk. Karaman ar fi ajuns pentru o vreme chiar ministru de externe in Donetk iar in clipa de fata ar fi responsabil de problemele sociale si organizarea distribuirii ajutoarelor umanitare in regiunea Donetk.
Autoritatile de la Chisinau nu au reactionat deocamdata la acest anunt al Tiraspolului Dupa recenta intrevedere dintre noul presedinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon (foto sus), si liderul separatist Vadim Krasnoselski, acesta din urma a vorbit despre necesitatea de a respecta "poporul transnistrean'. Atat UE si Statele Unite, cat si guvernul de la Chisinau opteaza pentru oferirea unui statut juridic special regiunii transnistrene in componenta Republicii Moldova.
Liderul transnistrean a anuntat si ca ca nu va accepta ca "pacificatorii" rusi sa plece din regiunea transnistreana. Krasnoselski a facut aceste afirmatii intr-un mesaj adresat deputatilor din Sovietul Suprem al autoproclamatei republici transnistrene, subliniind ca, in cazul retragerii militarilor pe care Kremlinul ii are in zona, Transnistria va deveni din nou "o zona fierbinte" pe harta. In luna octombrie 2016, fostul ministru moldovean al apararii, Anatol Salaru, anunta ca Republica Moldova si Ucraina sunt pregatite sa ofere un coridor verde pentru retragerea armamentului si militarilor rusi care stationeaza ilegal in regiunea transnistreana.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, kremlin, moldova, Transnistria, Tiraspol, igor dodon, diplomatie,
Dată publicare:
13-01-2017 12:59