Transnistria ar putea fi recunoscuta oficial ca stat de Kremlin. Noul "presedinte" de la Tiraspol cere protectia armatei ruse

militari din Transnistria in Tiraspol

Situatia, deja complexa, din republica separatista transnistreana risca sa se complice si mai mult dupa venirea la putere a Vadim Krasnoselski.

Separatistii de la Tiraspol au anuntat joi, prin vocea presedintelui autoproclamatrei Republicii Moldovenesti Nistrene, ca vor deschide o reprezentanta diplomatica la Moscova. Potrivit agentiei oficiale de stiri Novosti PMR, decizia a fost luata de Vadim Krasnoselski, liderul nerecunoscut international de la Tiraspol, fiind vorba de o „reprezentanta a presedintelui Transnistriei”. Potrivit lui Krasnoselski (foto jos), reprezentanta se va ocupa de consolidarea cooperarii cu Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, de problemele legate de relatiile economice, precum si de acordarea de asistenta consulara pentru transnistreni.

Pana acum Rusia nu a recunoscut oficial Transnistria, dar a deschis un consulat la Tiraspol, in ciuda opozitiei autoritatilor de la Chisinau.

Krasnoeski a anuntat si numele sefului reprezentantaei: Alexandr Karaman, fost vicepresedinte in Transnistria. Potrivit MoldNova.eu, Karaman a ocupat functii si in republica separatista pro-rusa Donetk din estul Ucrainei, si aceasta nerecunoscuta international.

Citește și
transnistria harta
Alegerile prezidentiale din Transnistria, castigate de candidatul "Sheriff Tiraspol". Si el, si rivalii sai sunt pro-Putin
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Citeste si: Tarile unde Putin si-a pus piciorul in usa. "Conflictele inghetate" ar putea aduce Rusia la doar 500 km de Bucuresti

Conform MoldNova,eu, Karaman (foto jos) este medic, dar s-a implicat activ in viata politica de la Tiraspol, ocupand timp de 10 ani functia de vicepresedinte. In 2001 si-a incercat sansele la presedintie, dar comisia electorala locala i-a anulat candidatura. Ulterior, a activat ca reprezentant al presedintelui transnistrean de atunci, Igor Smirnov, in Federatia Rusa si Belarus. Dupa venirea la putere a lui Evgheni Sevciuk Karaman a trecut in opozitie si a fondat partidul politic Rodina (Patria).

Karaman este pe lista oficialilor supusi sanctiunilor UE si SUA, dupa ce s-a implicat in conflictul din estul Ucrainei. El a facut parte din echipa lui Vladimir Antiufeev, un general rus din Transnistria, fost ministru al securitatii statului la Tiraspol, in prezent vicepremier al auto-proclamatei Republici Populare Donetk. Karaman ar fi ajuns pentru o vreme chiar ministru de externe in Donetk iar in clipa de fata ar fi responsabil de problemele sociale si organizarea distribuirii ajutoarelor umanitare in regiunea Donetk.

Autoritatile de la Chisinau nu au reactionat deocamdata la acest anunt al Tiraspolului Dupa recenta intrevedere dintre noul presedinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon (foto sus), si liderul separatist Vadim Krasnoselski, acesta din urma a vorbit despre necesitatea de a respecta "poporul transnistrean'. Atat UE si Statele Unite, cat si guvernul de la Chisinau opteaza pentru oferirea unui statut juridic special regiunii transnistrene in componenta Republicii Moldova.

Liderul transnistrean a anuntat si ca ca nu va accepta ca "pacificatorii" rusi sa plece din regiunea transnistreana. Krasnoselski a facut aceste afirmatii intr-un mesaj adresat deputatilor din Sovietul Suprem al autoproclamatei republici transnistrene, subliniind ca, in cazul retragerii militarilor pe care Kremlinul ii are in zona, Transnistria va deveni din nou "o zona fierbinte" pe harta. In luna octombrie 2016, fostul ministru moldovean al apararii, Anatol Salaru, anunta ca Republica Moldova si Ucraina sunt pregatite sa ofere un coridor verde pentru retragerea armamentului si militarilor rusi care stationeaza ilegal in regiunea transnistreana.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Ministrul Apararii din Moldova, demis de presedintele Dodon.
Ministrul Apararii din Moldova, demis de presedintele Dodon. "A cochetat cu NATO, pledeaza deschis pentru unirea cu Romania"

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat marti, 27 decembrie, un decret prin care l-a demis pe ministrul apararii Anatol Salaru.

Alegerile prezidentiale din Transnistria, castigate de candidatul
Alegerile prezidentiale din Transnistria, castigate de candidatul "Sheriff Tiraspol". Si el, si rivalii sai sunt pro-Putin

In autoproclamata republica Transnistria, presedintele Parlamentului, Vadim Krasnosselski, a devenit, duminica, liderul regiunii separatiste, obtinand 70% dintre voturile exprimate la scrutinul prezidential.

Presedintele Transnistriei face primul pas spre UNIREA cu Rusia, in baza unui referendum nerecunoscut de acum 10 ani
Presedintele Transnistriei face primul pas spre UNIREA cu Rusia, in baza unui referendum nerecunoscut de acum 10 ani

Liderul autoproclamatei Republicii Moldovenesti Nistrene a demarat procedura de aderare la Federatia Rusa, incercand sa urmeze exemplul din Crimeea.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.