Svetlana Alexievici a castigat premiul Nobel pentru literatura. Ce spune despre Putin: "Nu e politician, e un ofiter KGB"

Dată publicare: 08-10-2015 13:40
Dată actualizare: 11-10-2015 07:03


Svetlana Alexievici, castigatoare Nobel pentru literatura

Cea mai importanta distinctie pentru merite literare a fost anuntata joi iar premiul a fost decernat unei scriitoare si jurnaliste din fosta URSS, critic declarat al lui Vladimir Putin.

Premiul Nobel pentru Literatura a fost decernat Svetlanei Alexievici, "pentru opera sa polifonica, memorial al suferintei si curajului".

Comitetul Nobel a primit anul acesta aproape 200 de propuneri, multe dintre ele fiind “new entries” – scriitorii care nu au mai fost nominalizati niciodata pentru aceasta distinctie. Doar 5 autori au fost selectati pentru finala.

La casele de pariuri britanice, cea mai buna cota (3 la 1) o avea scriitoarea belarusa Svetlana Alexievici, care a si castigat premiul. Alexievici este autoarea unor volume de reportaje despre vaduvele din Al Doilea Razboi Mondial, despre participantii la razboiul din Afganistan, dar si despre dezastrul la Cernobal. In varsta de 67 de ani, Alexievici a lucrat pentru multe ziare din URSS, apoi din Belarus, insa in 2000 si-a parasit tara natala, din cauza persecutiilor la care a fost supusa de regimul Lukasenko. A revenit la Minsk in 2011. 

Intr-un interviu din mai 2015, Svetlana Alexievici a comentat politica presedintelui Vladimir Putin. “Nu e un politician, e un ofiter KGB. Ce face el [in estul Ucrainei] se cheama provocare, genul de actiune pusa la cale de obicei de KGB. Nu e o problema sa gasesti astfel de elemente in orice tara. Daca 100 de tancuri si soldati sunt trimisi azi in Belarus, ce se va intampla cu aceasta tara linistita? Unii vor dori sa fie parte din Polonia, altii din Rusia, si din nou va fi varsare de sange.”

E o greseala sa ne imaginam ca rusilor sau belorusilor le e teama sa vorbeasca. [...]  Am intrebat mama unui soldat care a murit in Ucraina “De ce taci? Fiul tau a fost ucis?’ Si mi-a rassuns ‘Daca vorbesc, nu o sa mai primesc un milion de ruble si vreau sa ii iau fiicei mele un aprtament cu banii astia.

Cand scriam despre Afganistan, oamenii erau mai sinceri, mamele plangeau si tipau. Nu e doar frica, e un amestesc complex. Oamenii sunt dezamagiti de ce s-a intamplat in cei 20 de ani care au trecut de la destramarea URSS. Noi, ‘elita’, voiam perestroika, dar poporul tacea. Am descoperit acum, cand Putin le vorbeste pe limba lor, ca oamenii prefera trecutul viitorului. E cea mai groaznica descoperire a ultimilor ani. [...] In ziua de azi, un Putin colectiv traieste in fiecare rus. Imperiul Rosu a disparut, dar oamenii au ramas”.

Alexievici este urmata in cotatii de Haruki Murakami (Japonia) si de kenyanul Ngugi wa Thiong'o. Printre favoriti se afla si Jon Fosse, prozator si dramaturg norvegian, urmat de americanii Philip Roth si Joyce Carol Oates.

Mircea Cartarescu, propus pentru Nobel din partea tarii noastre de Uniunea Scriitorilor din Romania, are o cota de 50 la 1 la casele de pariuri, la fel ca George R. R. Martin, Umberto Eco sau Salman Rushdie.

 

 

Jurnalistii de la Guardian afirma insa ca aceste cotatii sunt irelevante, deorece adeseori se bazeaza pe un singur pariu. Ei spun ca, de pilda, Ngugi wa Thiong'o a fost considerat un favorit in 2013 pe baza pariului unui singur ziarist suedez.

Anul trecut, premiul i-a fost acordat francezului Patrick Modiano (foto , o decizie care l-a surprins si pe autor, ce se gasea in acel moment la un resturant, unde lua pranzul cu sotia sa, convins ca nu are nicio sansa sa castige Nobel-ul.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO