The Guardian: "Ikea a finantat Securitatea, in anii '80". Cine este "Eftimie Gelu", omul din fotbal care a semnat de primire
Arhivele Securitatii dezvaluie informatii despre sume importante, care ar fi fost date "ajutoarelor" lui Ceausescu, in timpul regimului comunist. Retailerul de mobila neaga insa orice plata facuta Securitatii.
Potrivit unor documente care au ajuns in posesia jurnalistilor de la The Guardian, Securitatea, serviciul de informatii din timpul Romaniei comuniste, ar fi fost finantata cu sume de sase cifre de catre Ikea. Totul ar fi fost posibil ca parte a unei intelegeri dintre grupul suedez si un producator local de mobila, in anii ’80.
Documente recent declasificate, de la CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii), sugereaza ca firma de mobila ar fi acceptat sa fie platita la suprapret pentru produsele fabricate in Romania. Astfel, o parte din bani, cei care depaseau sumele corecte, ar fi fost depozitati intr-un cont controlat de Securitate.
Informatia apare si intr-un articol din caietele CNSAS:
"Operatiunile de supra-facturare nu lipseau nici ele din portofoliul de afaceri al Securitatii. Astfel, in 1987 a fost initiata operatiunea „Factura”, care consta in recuperarea unei parti a comisionului pe care o importanta firma suedeza de mobilier il acorda I.C.E. „Tehnoforestexport”. Exportul anual de mobilier romanesc catre respectiva firma se cifra la cca 20 milioane dolari S.U.A., iar unele loturi de mobilier erau suprafacturate, in baza unui protocol prin care partea suedeză se obliga sa plateasca, esalonat, un comision confidential de 0,50% din valoarea totala a suprafacturărilor. Suma obtinuta in plus prin suprafacturare era evidentiata separat in contabilitatea I.C.E. „Tehnoforestexport”, iar aceasta transfera, periodic, echivalentul a 0,25% in contul special A.V.S. O imagine asupra dimensiunii suprafacturarii poate fi obtinuta din faptul ca aportul valutar anual era estimat la circa 200.000 dolari S.U.A."
Reactia Ikea la acuzatiile primite
Desi acuzata in mod direct, Ikea neaga orice forma de complicitate in aceasta afacere. Retailerul suedez a lansat insa, in paralel, propria ancheta interna, pentru a investiga situatia. Reprezentantii companiei sustin ca nu au avut cunostinta de vreo implicare a serviciului de informatii roman in operatiunile sale comerciale.
Potrivit The Guardian, Ikea a fost una dintre cele cateva companii din vest care au profitat in anii ’80 de deschiderea tot mai mare pentru afaceri aratata de cate tari din blocul est-european. In ceea ce priveste Romania, suedezii ar fi fost atrasi, in mod special, de resursele uriase de lemn si forta de munca ieftina care se gasea in tara noastra.
Intelegerea in cauza, cea care a dat nastere scandalului, ar fi fost facuta cu Tehnoforestexport, companie care se ocupa cu productia si exportul produselor din lemn, detinuta la acea vreme de stat. Pe la mijlocul anilor ’80, profitul Tehnoforestexport ar fi fost de aproximativ 10 milioane de lire pe an, noteaza The Guardian.
Si tot conform documentelor recent declasificate, Securitatea s-ar fi folosit de Intreprinderea de Comert Exterior (ICE) Dunarea, pentru delapidare.
Nu este pentru prima data cand Ikea este privita cu suspiciune din cauza actiunilor grupului din timpul Razboiului Rece. Suedezii au fost acuzati deja s-au folosit de prizonierii politici din Germania de Est. Conducerea gigantului suedez a cerut Ernst&Young, una dintre cele mai mari companii de consultanta financiara si audit din lume, sa investigheze acest caz vechi de 25-30 de ani, scrie BBC. Potrivit unui studiu, prizonieri politici au fost folositi de furnizorii Ikea in procesul de fabricare a mobilei. De asemenea, studiul a scos la iveala ca este posibil ca reprezentantii Ikea de la acea perioada sa fi stiut acest fapt. In trecut, Ikea a oferit contracte guvernului din Germania de Est.
Oficial dinamovist implicat in dezvaluirile The Guardian
Jurnalistii britanici spun ca nota de primire a fondurilor din partea Ikea ar fi fost semnata de Eftimie Gelu, nume de cod atribuit de CNSAS oficialului dinamovist Constantin Anghelache.
Intrebat de jurnalisti despre trecutul sau in Securitate si despre afacerea Ikea, Anghelache a refuzat sa comenteze. Insa, anterior, presedintele clubului Dinamo a spus ca jurnalistii intra in "detalii tehnice ale comertului si ale exporturilor. Mai sunt implicat in asta? Acum sunt in lumea fotbalului."
Cei de la The Guardian considera ca, prin acest raspuns, Constantin Anghelache a recunoscut ca a activat in Securitate.
4 date importante despre Ikea:
- Este al treilea consumator de lemn al planetei;
- In lume sunt imprimate mai multe cataloage Ikea pe an (208 milioane la ultima numaratoare) decat biblii;
- In Marea Britanie, Ikea a fost votat cel mai popular magazin;
- 1 din 10 europeni ar fi fost conceput intr-un pat Ikea.
Sursa: The Guardian
Etichete: securitate, CNSAS, ikea, Nicolae Ceaușescu,
Dată publicare:
05-07-2014 12:35