Teroare in Nigeria. Gruparea islamica Boko Haram, responsabila pentru moartea a mii de oameni in fiecare an

Atac terorist in Nigeria

Numarul actelor de violenta comise in Nigeria este in continua crestere, fenomen care pare sa fie de neoprit. Aceste violente polarizeaza agenda tarii si provoaca dezbateri aprinse despre cauze si despre felul in care pot fi combatute.

Teroarea a lovit capitala nigeriana Abuja, luni, 14 aprilie 2014, dupa ce peste 70 de persoane au murit, iar alte 120 au fost ranite in urma unui atac cu bomba intr-o statie de autobuz. Deutsche Welle scrie ca nimeni nu a revendicat acest atac, deocamdata. Cu toate acestea, presedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a acuzat grupul islamist Boko Haram, care a fost responsabil pentru alte atacuri sangeroase din nord-estul tarii inca din 2009.

"Problema cu Boko Haram este cu o istorie destul de urata. Insa vom trece peste asta. Problema cu Boko Haram este temporara" a declarat presedintele Goodluck, in timp ce se afla la locul tragediei, la doar cateva ore dupa explozie.

Insa atacul devastator asupra statiei de autobuz, in mijlocul capitalei Nigeriei, arata ca aceasta tara este fara putere in fata violentei. Numai pana in aprilie 2014, atacurile gruparii Boko Haram au provocat peste 1500 de morti.

Citește și
Gruparea terorista islamista Boko Haram Abubakar Shekau
Incident dramatic in Nigeria. Cel putin 30 de persoane au fost ucise la o nunta
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Yahaya Shinku, expert in securitate si fost maior in armata Nigeriei, a declarat pentru DW ca s-au produs cateva schimbari in strategia acestor violente, iar atacurile au loc acum la intamplare, fara nicio logica. "Liniile ideologice din selectia tintelor teroriste nu mai pot fi recunosute", a declarat si Hildegard Berendt-Kigozi, coordonatoare a unei fundatii in Abuja. Pentru mult timp, Boko Haram a atacat in special institutii ale statului nigerian, precum cele militare, de politie sau scolile. Scopul gruparii este sa transforme Nigeria intr-un stat islamic.

Insa in ultimele luni, membrii Boko Haram au fost acuzati ca au atacat si unele sate nigeriene, iar printre victime s-au aflat si musulmani.

Nu se cunoaste niciun motiv pentru care a fost comis atacul din statia de autobuz, unde au murit peste 70 de oameni. "S-a intamplat doar pentru ca Nigeria sa fie destabilizata", sustine Hildegard Berendt-Kigozi. "Orice grup terorist cu o linie ideologica ar fi discreditat din cauza unui astfel de atac", mai spune ea. Iar motivul atacului nu pare sa fie nici religios si nici politic. Tocmai de aceea nimeni nu a revendicat pana acum responsabilitatea organizarii acestui atentat.

Pe de alta parte, Yahaya Shinku banuieste faptul ca ar putea fi o legatura intre aceste ultime atacuri si urmatoarele alegeri prezidentiale, care vor avea loc in februarie 2015.

Pe 9 aprilie 2014, doi suporteri au fost ucisi in timp ce urmareau un meci din Liga Campionilor intr-un centru din Potiskum (Nigeria). In momentul atacului despre care se presupune ca ar fi fost comis de un grup islamist, centrul unde se puteau urmari partidele Bayern Munchen - Manchester United si Atletico Madrid - FC Barcelona era plin. "Barbati inarmati au venit cu o masina si au tras focuri de arma catre centru, dupa care au plecat. O persoana a decedat la fata locului si alta a murit dupa scurt timp, la spital. De asemenea, mai multe persoane au fost ranite, unele fiind acum in stare critica", a explicat comisarul Sanusi Rufa'i.

Rufa'i nu a spus ca autorii atacului sunt membri ai grupului islamist Boko Haram, insa acest grup si-a aratat in mod frecvent aversiunea fata de fotbal. Liderul grupului, Abubakar Shekau, a aparut in mai multe inregistrari video descriind muzica si fotbalul ca fiind pervesiuni venite din Occident pentru a-i indeparta pe musulmani de religie.

Gruparile nigeriene Boko Haram si Ansaru, plasate de SUA pe lista organizatiilor teroriste

In 2013, Statele Unite au plasat pe lista neagra a "organizatiilor teroriste straine" gruparile nigeriene Boko Haram si Ansaru. Intr-un comunicat, Departamentul de Stat precizeaza ca gruparea Boko Haram si miscarea Ansaru au legaturi cu organizatia Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI).

Organizatia Boko Haram militeaza pentru introducerea legii islamice (sharia) in nordul Nigeriei, fiind acuzata de atacuri soldate cu mii de morti. Gruparea a inceput actiunile insurgente in anul 2009, vizand atat militari, cat si civili.

De asemenea, gruparea Ansaru este suspectata de numeroase rapiri si asasinari ale unor angajati straini.

"Decizia de plasare a acestor grupari pe lista organizatiilor teroriste demonstreaza angajamentul Statelor Unite de a ajuta poporul nigerian in lupta contra Boko Haram si Ansaru", precizeaza Departamentul de Stat.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
"Casa torturii" din Nigeria. Descoperire socanta a autoritatilor, intr-o cladire parasita, alaturi de mai multe cadavre

Autoritatile nigeriene au deschis o ancheta in cazul unei cladiri abandonate din orasul Ibadan, situat in sud-vestul tarii. Cazul a provocat interesul publicului dupa ce la fata locului au fost gasite mai multe cadavre si corpuri in descompunere.

Incident dramatic in Nigeria. Cel putin 30 de persoane au fost ucise la o nunta
Incident dramatic in Nigeria. Cel putin 30 de persoane au fost ucise la o nunta

30 de persoane, inclusiv mirele, au fost ucise intr-un convoi ce participa la o nunta in Nigeria. Un purtator de cuvant al Guvernului arata cu degetul spre militantii islamisti.

Masacru in Nigeria. Islamistii au ucis cel putin 40 de studenti, in timp ce dormeau
Masacru in Nigeria. Islamistii au ucis cel putin 40 de studenti, in timp ce dormeau

Cel putin 40 de persoane au fost ucise duminica dimineata in cursul unui atac al grupului islamist Boko Haram asupra unui camin studentesc al unui colegiu din nord-estul Nigeriei, relateaza AFP.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.