Super-metropola in care se mananca mai bine ca oriunde altundeva. Simbolul orasului e un bucatar care gateste de 80 de ani

Tokyo

In ultimii zece ani, oraselul San Sebastian din Spania era un adevarat rai al gurmanzilor. Locul de nastere al bucatariei spaniole moderne atragea, an de an, turisti dornici de experiente culinare inedite. Anul acesta insa, coordonatele sunt altele.

Cu mai multe stele Michelin pe metru patrat decat orice alt oras din Europa, oraselul spaniol de numai 60 km² era privit ca cel mai bun loc din lume in care sa te rasfeti. Insa pe masura ce economia Spaniei a intrat in declin, San Sebastian si-a pierdut din arome, iar universul culinar si-a desemnat un alt favorit: Tokyo.

La inceputul anului 2014, inspectorii Michelin au declarat Tokyo ca fiind cel mai bun oras din lume din punct de vedere gastronomic. Din 2007, cand Michelin a publicat primul ghid pentru capitala Japoniei, pana in prezent, Tokyo a primit nu mai putin de 323 stele, pentru 281 restaurante.

Peste noapte, Tokyo a eclipsat Parisul si i-a furat din stralucire. Pe buna dreptate, spun iubitorii de mancaruri fine. Atentia microscopica si pasiunea fara limite a chefilor dau nastere unor mancaruri absolut perfecte.

In restaurantele din Paris, Londra sau New York, sansele ca chefii recompensati de Michelin sa-ti gateasca sunt zero. De cele mai multe ori, acestia isi construiesc imperii si isi petrec mai mult timp in avioane decat in bucatarie. Ei devin vedete, scot carti de gatit si participa la emisiuni culinare.

Citește și
Michelin, bucatari, Romania
Lipsa autostrazilor ne lasa gauri si in farfurie. Cei mai buni Chefi din Romania explica lungul drum pana la o stea Michelin
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pe de alta parte, chefii din Tokyo au restaurante micute, in care isi petrec zilele, cautand sa devina mai buni pe zi ce trece. Ei sunt cei care taie pestele, ei pun carnea pe gratar. Cum poti fi sigur de asta? Pentru ca de cele mai multe ori gatesc in fata ta. Cele mai multe dintre restaurantele japoneze au “open kitchen”, iar experienta unei cine este foarte intima si chiar teatrala.

Restaurantul pentru care astepti ani la rand sa-ti faci o rezervare

Jiro Ono este cel mai bun sushi chef din lume. Are 89 de ani si face sushi de la varsta de 9 ani. Pentru el, munca in bucatarie este sacra, iar ce-i iese din mana este fara cusur.

"Tot ce imi doresc este sa fac sushi mai bun”, spune Jiro de fiecare data cand este intrebat de munca lui de zi cu zi din restaurantul modest, cu numai 10 locuri, in care a mancat si presedinte Obama de curand, dar si numeroase vedete de la Hollywood.

Situat la subsolul unei cladiri de birouri, chiar langa o statie de metrou, restaurantul Sukiyabashi Jiro din Tokyo este exemplul perfect pentru peisajul culinar din capitala japoneza. Jiro Ono isi aduce pestele zi de zi de la Tsukji Fisk Market din Torkyo, considerata cea mai buna piata din lume. Pe langa pestele de cea mai buna calitate, Jiro Ono are si cel mai bun orez, pe care furnizorul il produce numai pentru el intrucat considera ca este singurul chef din lume care stie cum sa-l gateasca.

De altfel, pasiunea japonezilor pentru calitatea ingredientelor este un alt factor important care i-au facut pe inspectorii Michelin sa desemneze Tokyo ca cea mai buna destinatie culinara.

Obsesia pentru perfectiune este atat de mare incat, la restaurantul lui Jiro, orezul este servit la temperatura corpului, astfel incat gustul lui sa fie la cote maxime. Ce face el este servit pe loc, direct la bar, sub ochii lui, iar ritualul nu dureaza mai mult de 15-20 minute.

"Trebuie sa te indragostesti de munca ta", mai spune Jiro. Iar asta pare sa fie deviza japonezilor, care merita din plin atentia si respectul intregii planete.

Text: Cristina Sauciuc, editor www.foodstory.ro

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce secrete are o bucatarie de unde ies meniuri de 200 de euro/persoana. Confesiunile unui bucatar francez stabilit in Romania
Ce secrete are o bucatarie de unde ies meniuri de 200 de euro/persoana. Confesiunile unui bucatar francez stabilit in Romania

Se trage dintr-o familie de pescari din Normandia, de la malul Atlanticului. La 22 de ani, s-a trezit intr-o bucatarie cu 3 stele Michelin, frecventata de vedete de la Hollywood si milionari din jurul lumii. De 7 ani a lasat Parisul pentru "Micul Paris".

Lipsa autostrazilor ne lasa gauri si in farfurie. Cei mai buni Chefi din Romania explica lungul drum pana la o stea Michelin
Lipsa autostrazilor ne lasa gauri si in farfurie. Cei mai buni Chefi din Romania explica lungul drum pana la o stea Michelin

Avem bucatari foarte buni, avem restaurante scumpe si farfurii care pot fi catalogate drept opere de arta. Cu toate acestea, pentru a primi macar o stea Michelin, mai avem nevoie de cateva ingrediente.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.