Super-metropola in care se mananca mai bine ca oriunde altundeva. Simbolul orasului e un bucatar care gateste de 80 de ani
In ultimii zece ani, oraselul San Sebastian din Spania era un adevarat rai al gurmanzilor. Locul de nastere al bucatariei spaniole moderne atragea, an de an, turisti dornici de experiente culinare inedite. Anul acesta insa, coordonatele sunt altele.
Cu mai multe stele Michelin pe metru patrat decat orice alt oras din Europa, oraselul spaniol de numai 60 km² era privit ca cel mai bun loc din lume in care sa te rasfeti. Insa pe masura ce economia Spaniei a intrat in declin, San Sebastian si-a pierdut din arome, iar universul culinar si-a desemnat un alt favorit: Tokyo.
La inceputul anului 2014, inspectorii Michelin au declarat Tokyo ca fiind cel mai bun oras din lume din punct de vedere gastronomic. Din 2007, cand Michelin a publicat primul ghid pentru capitala Japoniei, pana in prezent, Tokyo a primit nu mai putin de 323 stele, pentru 281 restaurante.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste noapte, Tokyo a eclipsat Parisul si i-a furat din stralucire. Pe buna dreptate, spun iubitorii de mancaruri fine. Atentia microscopica si pasiunea fara limite a chefilor dau nastere unor mancaruri absolut perfecte.
In restaurantele din Paris, Londra sau New York, sansele ca chefii recompensati de Michelin sa-ti gateasca sunt zero. De cele mai multe ori, acestia isi construiesc imperii si isi petrec mai mult timp in avioane decat in bucatarie. Ei devin vedete, scot carti de gatit si participa la emisiuni culinare.
Pe de alta parte, chefii din Tokyo au restaurante micute, in care isi petrec zilele, cautand sa devina mai buni pe zi ce trece. Ei sunt cei care taie pestele, ei pun carnea pe gratar. Cum poti fi sigur de asta? Pentru ca de cele mai multe ori gatesc in fata ta. Cele mai multe dintre restaurantele japoneze au “open kitchen”, iar experienta unei cine este foarte intima si chiar teatrala.
Restaurantul pentru care astepti ani la rand sa-ti faci o rezervare
Jiro Ono este cel mai bun sushi chef din lume. Are 89 de ani si face sushi de la varsta de 9 ani. Pentru el, munca in bucatarie este sacra, iar ce-i iese din mana este fara cusur.
"Tot ce imi doresc este sa fac sushi mai bun”, spune Jiro de fiecare data cand este intrebat de munca lui de zi cu zi din restaurantul modest, cu numai 10 locuri, in care a mancat si presedinte Obama de curand, dar si numeroase vedete de la Hollywood.
Situat la subsolul unei cladiri de birouri, chiar langa o statie de metrou, restaurantul Sukiyabashi Jiro din Tokyo este exemplul perfect pentru peisajul culinar din capitala japoneza. Jiro Ono isi aduce pestele zi de zi de la Tsukji Fisk Market din Torkyo, considerata cea mai buna piata din lume. Pe langa pestele de cea mai buna calitate, Jiro Ono are si cel mai bun orez, pe care furnizorul il produce numai pentru el intrucat considera ca este singurul chef din lume care stie cum sa-l gateasca.
De altfel, pasiunea japonezilor pentru calitatea ingredientelor este un alt factor important care i-au facut pe inspectorii Michelin sa desemneze Tokyo ca cea mai buna destinatie culinara.
Obsesia pentru perfectiune este atat de mare incat, la restaurantul lui Jiro, orezul este servit la temperatura corpului, astfel incat gustul lui sa fie la cote maxime. Ce face el este servit pe loc, direct la bar, sub ochii lui, iar ritualul nu dureaza mai mult de 15-20 minute.
"Trebuie sa te indragostesti de munca ta", mai spune Jiro. Iar asta pare sa fie deviza japonezilor, care merita din plin atentia si respectul intregii planete.
Text: Cristina Sauciuc, editor www.foodstory.ro